woensdag 22 juli 2020
22 juli 2020

Waarom we sommige FC De Kampioenen-afleveringen niet meer aanbieden

20 juli 2020 – Op 20 juli ontstond er bij de Vlaamse pers en publiek opschudding omdat de FC De Kampioenen-aflevering ‘kamer te huur’ niet meer wordt uitgezonden bij de VRT. We leggen uit waarom.

VRT Toren

We houden regelmatig oude programma’s tegen het licht. Als blijkt dat taalgebruik, situaties, beelden of grappen in de tijdsgeest van vandaag ongepast kunnen overkomen of niet meer in de samenleving van vandaag passen dan kan dat een reden zijn om ze ‘onder embargo’ in ons archief te plaatsen: ze worden dan niet meer uitgezonden of online gezet.

Let wel, ze blijven bewaard in het archief, we verwijderen ze niet. Omwille van die reden zenden we deze zomer een aantal afleveringen van FC De Kampioenen niet uit. We gaan verder niet in detail over deze individuele titels. Dit doen we om de sereniteit in het debat te bewaren. Als publieke omroep vinden we het belangrijk dat er debat gevoerd wordt, zeker over discriminatie en racisme.

De zoektocht naar een breed gedragen, evenwichtig antwoord op de vraag welke humor wel of niet kwetst, die moeten we met z’n allen als samenleving voeren.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’