25 verdachten voor brutaal pesten op het werk

Het parket van Bergen onderzoekt een zaak van gewelddadig pesten op het werk. Een nu 54-jarige man moest 9 jaar lang zware vernederingen en fysiek geweld van zijn collega's in de etikettenfabriek MACtac in Soignies ondergaan.

De pesterijen startten vlak nadat de man eind jaren 90 in de fabriek ging werken als nachtarbeider. Zo werd hij vastgebonden op een pallet terwijl een collega zijn geslachtsdeel in zijn gezicht duwde. Een collega liet ook eens een zwaar machineonderdeel op zijn hand vallen, waardoor zijn duim was gebroken. Hij werd een keer opgesloten in een ijzeren kooi en overladen met kilo's talkpoeder waardoor de man bijna stikte. Daarna werd de kooi buitengezet en de man werd afgespoten met een hogedrukreiniger.

Toen zijn machine in 2002 voor de zoveelste keer was gesaboteerd, heeft hij de directie en de bedrijfsarts op de hoogte gebracht van de pesterijen. Een collega had de man beelden van de bewakingscamera gegeven waarop de pesterijen en de daders duidelijk herkenbaar zijn.

De fysieke pesterijen zijn dan gestopt, maar de psychologische terreur bleef voortgaan tot eind 2007. Toen is de man moeten stoppen met werken omdat hij het psychologisch niet meer aankon. Pas toen ook heeft hij zijn gezin op de hoogte gebracht van de jarenlange pesterijen en terreur.

RTL-TVi bracht gisteravond het verhaal in zijn journaal. U kunt hier de beelden bekijken, we willen waarschuwen dat de beelden schokkend kunnen zijn.

"Voor de rechter wegens foltering"

In 2008 heeft de man uiteindelijk een klacht ingediend tegen zijn collega's en tegen het bedrijf wegens pesten op het werk. In totaal zijn 25 mensen aangeklaagd. De aanklachten variëren van aanranding van de eerbaarheid, belaging, schuldig verzuim tot vrijwillige slagen en verwondingen. De advocaat van de man, Christophe Marchand (foto), wil voor enkele van de verdachten ook de aanklacht foltering eraan toevoegen.

De vraag is echter of er een procedure komt. De video waarop de pesterijen te zien zijn, dateert van 2002. Dergelijke feiten verjaren na 5 jaar en dus is de video onbruikbaar als bewijsmateriaal, zegt de procureur. Maar de pesterijen zijn daarna wel nog voortgegaan, zegt Marchand. "Dat gaat van woorden zeggen tot zelfs graffiti op de muren van het bedrijf."

Het parket van Bergen heeft ook gereageerd op de zaak. "De feiten zijn ernstig, maar we begrijpen niet waarom het slachtoffer tot 2008 gewacht heeft vooraleer een klacht in te dienen", aldus het parket in een persmededeling. "Op dat ogenblik zat de persoon in een ontslagprocedure voor de arbeidsrechtbank." In januari beslist de raadkamer van Bergen of de 25 verdachten voor de correctionele rechtbank worden gebracht.

De directie van het bedrijf MACtac heeft in een mededeling gezegd dat ze de hele zaak betreurt en stelt dat de pesterijen totaal onaanvaardbaar zijn. Het bedrijft stelt ook dat het slachtoffer altijd geweigerd heeft om de video te laten zien tot in 2008. "Toen hebben we ook strenge maatregelen genomen, met name het ontslag van de pesters", aldus de mededeling.