Wie is Anders Behring Breivik?

De Noor Anders Breivik is veroordeeld tot 21 jaar cel voor de aanslagen die hij vorig jaar heeft gepleegd op de regeringswijk in Oslo en op het Noorse eiland Utøya. Deze aanslagen hebben het leven gekost aan 77 mensen. Wie is hij?

Anders Behring Breivik wordt geboren op 13 februari 1979 in Oslo, Noorwegen. Het eerste jaar van zijn leven brengt hij door in Londen, waar zijn vader Jens Breivik diplomaat is bij de Noorse ambassade. Vader Breivik heeft al drie kinderen uit een vorige relatie als hij Anders’ moeder Wenche Behring ontmoet.

Als Breivik 1 jaar oud is, gaan zijn ouders uit elkaar. Kort daarna hertrouwt zijn vader, terwijl zijn moeder met haar zoontje terugkeert naar Oslo en met een militair huwt die zijn stiefvader wordt. Zijn biologische vader en zijn nieuwe vrouw verhuizen naar Parijs en vragen het hoederecht aan, maar het verzoek wordt door het Noorse gerecht afgewezen. Tot zijn tienertijd bezoekt Anders Breivik zijn vader in Parijs tijdens de schoolvakanties. In 1995, als Anders 16 jaar oud is, verwatert het contact tussen vader en zoon.

Anders Breivik studeert aan de handelsschool in de Noorse hoofdstad en vanaf zijn 21e werkt hij bij de klantenservice van een onbekend bedrijf. Sommige oud-collega’s bestempelen hem als een exceptionele collega, terwijl hij zich volgens anderen regelmatig onbeschoft gedraagt tegenover klanten van buitenlandse afkomst. Volgens Noorse media is dit zijn enige baan geweest.

De afwezige vader wordt vaak aangehaald in het 1.500 pagina’s tellende manifest van Breivik. “Ik heb niet meer met mijn vader gesproken sinds hij zich afzonderde toen ik 16 was. Hij was niet opgezet met mijn graffiti-periode tussen 13 en 16 jaar. Over zijn moeder schrijft hij: “Ik keur haar superliberale, matriarchale opvoeding af, omdat ze discipline miste en tot op een zekere hoogte heeft bijgedragen tot mijn vervrouwelijking.”

In mei 2009 richt hij in het Noorse dorp Rena, op zo’n 160 kilometer van de hoofdstad Oslo, een eigen bedrijfje op, zogenaamd om groenten te telen en te verhandelen (kleine foto). Zo kan hij legaal aan grote hoeveelheden kunstmest komen, die hij gebruikt bij het maken van explosieven. Door de dorpelingen van Rena wordt Breivik gezien als een stadsmens, een eenling en allesbehalve een boer, zoals hij zich voordoet.

Breivik heeft geen militaire achtergrond en geen strafblad. Zijn vrienden omschrijven hem als “gewoon, rustig en vriendelijk”. Hij zou weinig relaties hebben gehad en werd geplaagd omdat hij nog bij zijn moeder woont en geen vriendin heeft.

Op zijn Facebookpagina, die hij pas op 17 juli aanmaakt, noemt hij zichzelf christen en conservatief. Andere interesses zijn bodybuilding en vrijmetselarij. Op Twitter heeft hij maar 1 tweet gepost. Het was een citaat van John Stuart Mill: “One person with a belief is equal to the force of 100.000 who have only interests.”

Jens Breivik, de 76-jarige biologische vader, is nu gepensioneerd en leeft in Frankrijk. Hij is naar eigen zeggen in shock als hij de foto van zijn zoon op de websites van de kranten ziet na de aanslagen. “Ik voel mij niet als zijn vader. Hoe kan hij al die mensen vermoorden en denken dat dat ok is? Hij had beter zelfmoord gepleegd.” De man sluit uit dat hij ooit nog contact zal hebben met zijn zoon.

Isabelle Dekeyzer