Proces over PIP-borstimplantaten start in Marseille

In Marseille start vandaag het proces tegen de Franse fabrikanten van PIP-borstimplantaten. De implantaten waren gemaakt met een gel die daar niet voor geschikt was, waardoor er lekken konden ontstaan. Zo'n 300.000 vrouwen hebben de implantaten gekregen, 5.000 onder hen hebben een klacht ingediend.

Vijf leiders van het bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP), dat ondertussen opgedoekt is, onder wie oprichter Jean-Claude Mas (73), verschijnen in een congrescentrum dat speciaal voor het proces ingericht is. Ze worden beschuldigd van oplichting en bedrog met verzwarende omstandigheden en riskeren tot vijf jaar cel.

Ruim 5.000 vrouwen van de ongeveer 300.000 die PIP-implantaten ingeplant kregen, dienden een klacht in. De meesten van hen hebben de Franse nationaliteit, maar de implantaten kwamen in meer dan 65 landen op de markt, waaronder België.

Alles bij elkaar treden zowat 300 advocaten aan op het proces, dat duidelijk moet maken hoe een Frans bedrijfje ondanks controleorganismen tien jaar lang prothesen kon maken en verkopen gevuld met een siliconengel die daar niet voor geschikt was. De implantaten scheurden (tot dusver 4.100 geregistreerde gevallen) of veroorzaakten ontstekingen (2.700 gevallen). Veel vrouwen lieten de implantaten weghalen nadat het schandaal aan het licht was gekomen.

De frauduleuze gel kostte tien keer minder dan de aangegeven gel Nusil, een jaarlijkse besparing van ruim een miljoen euro.

De beklaagden zijn onvermogend. Bijgevolg hebben de slachtoffers weinig kans op een vergoeding, in geval van een veroordeling.

Het Zuid-Franse bedrijf Poly Implant Prothèse maakte jarenlang borstimplantaten. Het gaat hier niet alleen over esthetische borstvergrotingen, maar ook over protheses voor vrouwen die een borstamputatie hebben gehad na bijvoorbeeld borstkanker.

PIP produceerde jaarlijks zo'n 100.000 implantaten. 80 procent van de productie ging naar het buitenland, vooral naar Latijns-Amerikaanse landen. In België hebben zo'n 674 vrouwen een PIP-implantaat gekregen, tot er in 2010 een verbod kwam. Naar schatting 10 procent van die Belgische vrouwen heeft de PIP-implantaten weer laten verwijderen. 

Meest gelezen