Buitenlandse Zaken werd getroffen door krachtige Snake-virus

Het personeel van Buitenlandse Zaken kan weer mailen en op het internet surfen. Eerder was alle internetverkeer stilgelegd, nadat een geval van hacking aan het licht was gekomen. Didier Reynders zegt dat het om een "zeer sterke aanval" ging, wellicht vanuit Rusland. Er zijn intussen ook meer details bekend over het type virus.

Na de inbraak op een van de servers moesten de kwaadaardige programma's eerst van het netwerk worden gehaald tijdens een zogenoemde cleaning. Alle poorten naar de buitenwereld werden een tijdlang afgesloten om geen nieuwe informatie te laten lekken. Al die tijd konden de medewerkers niet op het internet.

Intussen is het contact met de buitenwereld hersteld, al zal het nog een tijd duren vooraleer de servers schoongemaakt zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had het over "een zeer sterke aanval, misschien vanuit Rusland" en vreest voor nog meer cyberaanvallen. "Ik heb gisteren met mijn Nederlandse collega gepraat, en hij zei me dat ze in Nederland elke dag zo'n aanval te verwerken krijgen. Het is hetzelfde in alle Europese landen."

Er wordt ook onderzocht of eventueel computers van andere diensten besmet zijn die in contact stonden met Buitenlandse Zaken. Het virus dat de schade aanrichtte op Buitenlandse Zaken, heet Snake. Het zou ook in Oekraïne al computers van de regering daar hebben besmet, een nieuwe aanwijzing dat de hacking werd uitgevoerd door Russische spionagediensten. Het is een krachtig virus. Reynders zei dat het Amerikaanse leger enkele jaren geleden door een zelfde soort cyberaanval getroffen werden. "Het duurde toen 14 maanden om een oplossing te vinden."

Wellicht werden tijdens de recente hacking bij Buitenlandse Zaken vertrouwelijke diplomatieke rapporten over de Europese standpunten aangaande Oekraïne getransfereerd naar de Russische inlichtingendiensten.

Opnieuw paspoort- en visumaanvragen mogelijk

Buitenlandse Zaken heeft vandaag al ruim 2.200 paspoortaanvragen behandeld. Sinds deze namiddag is ook VisaNet opnieuw geactiveerd, waardoor ook visumaanvragen opnieuw mogelijk zijn, aldus de woordvoerder van minister Reynders, die eraan toevoegt dat het informaticasysteem van Buitenlandse Zaken stelselmatig verder wordt schoongemaakt.