Metershoge "Hemeltoren" ingehuldigd in Leuven

In het Handbooghof in het centrum van Leuven is tijdens het openingsfeest van het nieuwe seizoen van het cultureel centrum 30 CC het kunstwerk "Eerste Verstoring" van stadskunstenaar Ief Spincemaille ingehuldigd. Het betreft een meer dan 5 meter hoge "Hemeltoren" gebouwd met 40 ton "onverstoorde grond".

Het kunstwerk refereert naar de geschiedenis van de stad en het oorspronkelijke Leuven. Dat gebeurt niet alleen door de keuze van de "onverstoorde grond" als materiaal om het op te bouwen, maar ook door de site waar het gerealiseerd werd. Het Handbooghof situeert zich in het Hertogeneiland - tussen twee Dijlearmen ontstond eeuwen geleden de stad Leuven. "Hier bevindt zich als het ware de navel van de stad", aldus Spincemaille.

Spincemaille bouwde de afgelopen twee weken met behulp van meer dan 100 vrijwilligers de toren zorgvuldig op door de opgegraven grond in verschillende lagen aangestampt op mekaar te leggen. De grond is zo diep opgegraven dat ze nooit eerder door mensenhanden is aangeraakt.

Het resultaat is een toren van 5,30 meter hoog en een diameter van circa 5 meter met een binnenruimte en open dak waardoor je naar de hemel kan kijken. Als de grond over een maand volledig opgedroogd is, zal de toren toegankelijk zijn voor het publiek. Op termijn zal deze echter door regen en wind terug in elkaar zakken.

Cultuur binden met stedelijk weefsel is een rode draad in het werk van beeldend kunstenaar Spincemaille die begin dit jaar werd aangesteld als Leuvense stadskunstenaar. Zo projecteerde hij tijdens de Leuvense Klimaatweek vorig najaar met zijn installatie "There is the sun" zonlicht op bestelling in kamers aan de noordkant van de appartementen van Sint-Maartensdal. In museum M visualiseerde hij nadien met behulp van fotografie in "Lightmapping" de evolutie van de lengte van de dagen doorheen het jaar.

Meest gelezen