"Zweden gaat Palestina erkennen als staat"

Zweden zal de Palestijnse staat officieel erkennen. Dat heeft de nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven gezegd in een toespraak over de algemene politiek van zijn rood-groene regering. Zweden wordt daarmee de negende EU-lidstaat die Palestina erkent.

"Het conflict tussen Israël en de Palestijnen kan alleen maar worden opgelost door een tweestatenoplossing", zei Löfven in het Zweedse parlement. Die tweestatenoplossing moet er volgens hem komen "in overeenstemming met het internationaal recht".

Over die tweestatenoplossing raakten Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO het eigenlijk al eens in 1993, bij de zogenoemde Oslo-akkoorden. De vredesonderhandelingen die na Oslo volgden zijn geleidelijk aan helemaal ondermijnd geraakt door aanslagen van radicale Palestijnen in Israël, enkele Israëlische invasies in de Gazastrook en de voortdurende uitbreiding van joodse kolonies in de bezette Palestijnse gebieden.

Al sinds 2012 heeft Palestina de status van waarnemend lid bij de Verenigde Naties, maar een volwaardig lidmaatschap blijft tot nader order onmogelijk door zware druk vanuit Israël en de Verenigde Staten.

De Europese Unie houdt zich op de vlakte over de kwestie. Acht lidstaten hebben Palestina erkend: Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Hongarije, Malta, Polen, Roemenië en Slovakije. De andere lidstaten zijn meer geneigd de Amerikaanse koers tegenover de Palestijnen te volgen. Zweden komt daar nu op terug.

Meest gelezen