Striptekenaar Luc Cromheecke krijgt Cultuurprijs voor Letteren

De Vlaamse Cultuurprijs Letteren gaat dit jaar naar striptekenaar Luc Cromheecke. "Het is overdonderend. Je krijgt soms wel complimenten, maar dit is overdreven", reageert hij zelf.

De man is vooral bekend van stripreeksen als "Plunk!", "Ben de boswachter", "Tom Carbon", "Taco Zip" en "Roboboy". Heel wat van zijn strips zijn vertaald naar het Frans, Spaans, Indonesisch, Deens en Duits. Zijn tekeningen waren daarnaast onder meer te zien in de stripbladen Robbedoes, Suske en Wiske en Spirou en de kranten De Volkskrant en De Morgen. In het verleden mocht hij al heel wat nominaties en prijzen achter zijn naam schrijven. 

"De absolute humor die zo kenmerkend is voor de laureaat spreekt al lang jong en oud aan, ook ver buiten de landsgrenzen", vindt de jury. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vult aan: "Luc Cromheecke lezen is een feest. Het is mij een eer om deze wereldbefaamde striptekenaar te lauweren."

"Het is overdonderend. Je krijgt soms wel complimenten, maar dit is overdreven", reageert Cromheecke zelf. "Bovendien is mijn boek, waar ik vijf jaar aan heb gewerkt, net klaar en zijn er twee tentoonstellingen op komst. Het is dus het beste moment om deze prijs te krijgen."

"De tuin van Daubigny"

Het was minister Gatz die de prijs vanmiddag overhandigde op de boekvoorstelling "De tuin van Daubigny", waarvoor Cromheecke samenwerkte met scenarist Bruno De Roover. Het boek is ontstaan uit zijn fascinatie voor de verhalen over landschapsschilder Charles Francois Daubigny. Zelf beoefent Cromheecke ook sinds enkele jaren de kunst van het landschap schilderen. Het boek kwam ook tot stand in samenwerking met het Van Gogh Museum.

"Teken(ing) van dank"

"Als teken(ing) van dank" gaf Luc Cromheecke onderstaande prent die verschenen is in de Stripgids. 

Meest gelezen