Vlaming manipuleert tweet van president Trump

De Vlaamse ethische hacker Inti De Ceukelaire (21) is erin geslaagd een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump te manipuleren. Dat meldt Het Laatste Nieuws en De Ceukelaire heeft het nieuws bevestigd aan onze redactie. Hij heeft een carnavalsfilmpje "#Trumpvlog in 't Oilsjters - Congress in Moscow" aan een tweet van 11 april 2012 kunnen linken. "Dit is geen politieke boodschap", zegt De Ceukelaire, die niet van plan is nog andere tweets te manipuleren, hoewel dat volgens hem wel perfect mogelijk zou zijn.

Trump verspreidt nu -via een oude tweet weliswaar (zie hieronder)- een lied in het Aalsters, over Russische prostituees, een verwijzing naar de bezwarende informatie die Rusland volgens CNN zou hebben over Trump en waarmee hij gechanteerd zou kunnen worden. Trump was in april 2012 nog zakenman en kondigde zijn speech op het National Achievers Congress aan. De Ceukelaire ging op zoek naar links die niet meer laadden en checkte of hij de domeinnaam van de website kon kopen. Domeinnamen worden vaak slechts voor 1, 2 of 5 jaar aangekocht.

"Door die voortdurende discussie over fake nieuws bedacht ik me gisteravond plots dat het toch neig zou zijn om zelf de tweets van Trump te manipuleren", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. "Ik ben meteen begonnen met de links uit zijn berichten te verzamelen. Terwijl ik achterover leunde en een koffie dronk, liet ik al die url's automatisch openen. Van zodra ik merkte dat een website niet meer laadde, checkte ik of ik die domeinnaam kon kopen."

Bij de website van het National Achievers Congress 2012 had De Ceukelaire prijs. Voor 10 euro kon hij de domeinnaam kopen. Daar heeft De Ceukelaire afgelopen nacht zelf een YouTube-filmpje aan gekoppeld (zie hieronder). "Ik was er zelf verwonderd over dat die link, een zelfgemaakte YouTube-video ingeladen is door Twittter", zegt hij aan deredactie.be. "Ik sta er echt versteld van dat je voor 10 euro een boodschap van de machtigste man ter wereld kunt aanpassen."

Er zijn op deze manier nog veel andere tweets van Trump te hacken, zegt De Ceukelaire. Zelf heeft hij echter geen plannen in die richting. "Dit is zeker geen politieke boodschap", zegt hij. "Ik wilde iets grappigs doen, maar dit zou ook voor rare persberichten gebruikt kunnen worden." Ook het @POTUS-twitteraccount (het officiële twitteraccount van de president van de VS, nvdr) en andere accounts zouden op deze manier aangepast kunnen worden.  Volgens De Ceukelaire is zijn boodschap duidelijk. "Pas altijd op met wat je deelt op sociale media." Achteraf kan dat dus nog aangevuld worden met content waar je niet zelf voor gekozen hebt.

De Ceukelaire haalde een tiental dagen geleden ook al het nieuws toen hij erin geslaagd was de gsm-nummers van toppolitici en BV's via hun Facebookprofiel te achterhalen. De Ceukelaire zit woensdag opnieuw samen met mensen van de sociaalnetwerksite, maar Facebook is tot nu niet van plan om iets te veranderen aan het feit dat de gsm-nummers van vele gebruikers opspoorbaar zijn.

Meest gelezen