Schauvliege: "Probleem is dat Natuurpunt ontbost zonder compensatie"

De Vlaamse minister van Landbouw en Milieu Joke Schauvliege (CD&V) neemt geen woord terug van haar kritiek op Natuurpunt, dat ze de grootste netto-ontbosser noemt. In "Terzake" voegde ze eraan toe dat het "een probleem is" dat Natuurpunt de bossen die het verwijdert, niet compenseert.

De polemiek tussen Natuurpunt en de minister laaide weer op na een interview in Knack. Daarin hekelde minister Schauvliege de ontbossing door Natuurpunt. Ze noemde de natuurorganisatie "de grootste netto-ontbosser van Vlaanderen".

De organisatie pareerde die kritiek door te zeggen dat het alleen bossen rooit in opdracht van de minister, om aan Europese richtlijnen te kunnen voldoen. Natuurpunt rooit bossen om er onder meer nieuw, waardevol natuurgebied te creëren.

In Knack stelde ze die werkwijze in vraag en in "Terzake" vraagt ze zich luidop af waarom Natuurpunt ontbossing niet moet compenseren? Particulieren en bedrijven moeten immers ofwel nieuw bos aanplanten, ofwel geld stoppen in een compensatiefonds, waarmee de overheid dan nieuwe bossen aanplant.

Dat Natuurpunt dat niet doet, noemt de minister "een probleem" en ook in het Vlaams Parlement riep ze de vereniging vandaag op om ontbossing te compenseren, ook al is ze daar niet toe verplicht.

Meest gelezen