Italië op het Songfestival: veel succesvolle nummers, vaak zonder te winnen

Italië is een van de favorieten van deze editie van het Eurovisiesongfestival. Het is hét oerland van de liedjeswedstrijd, ook al heeft het land de wedstrijd jarenlang genegeerd. Winnen deed het nog maar twee keer. Een overzicht.

Italië is één van de zeven landen die in 1956 deelnamen aan het allereerste songfestival. Winnen deed het tot nu toe maar twee keer: in 1964 met de piepjonge Gigliola Cinquetti en "Non ho l'età".  

In 1990 won het ook met Toto Cutugno en "Insieme: 1992".

Maar heel vaak werden Italiaanse songfestivalliedjes zonder te winnen toch grote successen, zelfs wereldhits. De allergrootste songfestivalhit ooit is niet "Waterloo" van ABBA, maar "Volare" (Nel blu dipinto di blu) van Domenico Modugno uit 1958. 'Maar' derde op het songfestival, maar een wereldwijd succes, zelfs weken nummer 1 in de VS. 

Modugno scoorde ook wereldwijd het jaar daarop met "Piove" (Ciao, ciao, bambina), dat maar zesde was op het songfestival.

In 1974 werd Gigliola Cinquetti bijna de Johnny Logan-avant-la lettre: tien jaar na haar overwinning werd ze werd tweede met "Si", na "Waterloo" van ABBA.

Andere grote internationale Italiaanse songfestivalhits zijn "We'll live it all again/T'aimer encore une fois" van het legendarische (nu ex-)koppel Al Bano en Romina Power. Dat was in 1976.  

Italië stuurde ook enkele keren gelegenheidsduo's, bestaande uit twee grote sterren: Franco Battiato en Alice met "I treni di Tozeur" (1984) en Umberto Tozzi en Raf met "Gente di mare" (1987). Twee klassiekers uit het Italiaanse songbook, met groot internationaal succes.

Kort na de overwinning van Toto Cutugno in 1990 en een enigszins chaotische organisatie in Rome in 1991, werd het bon ton bij de Italiaanse omroep RAI om neer te kijken op het Eurovisiesongfestival. Het land bleef er jarenlang wegbleef. Pas in 2011 kwam Italië definitief terug, met een lied zoals in de beginjaren geselecteerd via het Sanremofestival.

Meest gelezen