PORTRET: Francesco Gabbani, al maanden getipt als Songfestival-winnaar

Francesco Gabbani is al maanden de grote favoriet voor deze editie van het Eurovisiesongfestival. Hoewel de hype wat aan het dalen is, is de kans groot dat hij vanavond ook effectief hoog eindigt. Een portret van de 34-jarige zanger.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Francesco Gabbani is 34 jaar en werd geboren in het Toscaanse Carrara, bekend om z’n marmer. Z’n ouders hadden daar een winkel van muziekinstrumenten. Hij speelde een tijd in een groep, maar besloot om solozanger te worden. Componeren bleek hem ook wel te liggen.

Vorig jaar won hij Sanremo in de afdeling "Nieuwkomers", met "Amen". En dit jaar stootte hij door naar de categorie "Gevestigde Waarden". Daar versloeg hij topzangeres Fiorella Mannoia, die tweede werd in Sanremo. Francesco was daar zo verlegen over, dat hij voor haar een knieval maakte toen de uitslag bekendgemaakt werd.

Z’n songfestivallied "Occidentali’s Karma" staat op z’n derde cd "Magellano" die onlangs uitgebracht werd. Het lied werd een instanthit in Italië, met tientallen coverversies op YouTube, ook door kinderen. Z’n eigen clip is daar al meer dan 110 miljoen keer bekeken.

Samen met zijn broer

Francesco Gabbani schreef "Occidentali’s Karma" samen met z’n broer Filippo, die ook drums speelt. Ze kregen daarbij hulp van twee andere bekende muzikanten: Luca Chiaravalli, die al samenwerkte met Eros Ramazotti en Laura Pausini. En ook Fabio Ilacqua werkte mee. Hij schreef al voor de twee succesvolste Italiaanse artiesten ooit: Mina en Adriano Celentano.

Aap

"Occidentali’s Karma" is geïnspireerd op het boek "The Naked Ape" van de Britse antropoloog Desmond Morris. Die stelt dat de mens weinig meer is dan een aap zonder al dat haar. Vandaar dus de man vermomd als aap op het podium. Tijdens een promotrip in Londen had Francesco ook een ontmoeting met Desmond Morris.

"Occidentali’s Karma" is een aanstekelijk lied dat vooral veel levensvreugde uitstraalt, maar dat in de tekst ook relativeert.

Vertaling nummer

Zijn of moeten zijn.
De twijfel van Hamlet.
Eigentijds als de neolitische mens.
Maak het je comfortabel in je kooi van 2 op 3.
Intellectuelen op café,
internetologen.
Ereleden van de groep van anonieme selfieverslaafden.
Intelligentie is uit de mode.
Makkelijke antwoorden,
onnodige dilemma’s.
AAA gezocht : verhalen met een grootse finale,
verhoopt.
Hoedanook, alles blijft stromen
en ‘Singing in the rain’.
Lessen in Nirvana,
Boeddha in de wachtrij.
Voor iedereen een uurtje lucht en glorie (Allez !)
De menigte schreeuwt een mantra.
De evolutie struikelt.
De naakte aap danst.
Het karma van de westerlingen!
AAA gezocht: virtuele menselijkheid,
sex appeal.
Hoedanook, alles blijft stromen
en ‘Singing in the rain’.

Als het leven verward raakt
vallen de mensen…
het karma van de westerlingen,
het karma van de westerlingen.
De aap kruipt weer recht
Ik groet u ! Allez !
De naakte aap danst.
Het karma van de westerlingen
Oemmmm.

(vertaling: André Vermeulen)

Meest gelezen