Portugal op het Songfestival: verder dan een zesde plaats kwam het nog niet

Portugal is een van de favorieten van deze editie van het Eurovisiesongfestival. Als Salvador Sobral vanavond met zijn nummer "Amar pelos dois" wint, dan zou dat een primeur zijn. Het land doet al sinds 1964 mee, maar is er nog nooit in geslaagd om te winnen. Een overzicht.

Een zesde plaats in 1996, het is het beste resultaat dat Portugal ooit haalde op het Eurovisiesongfestival. Toen het land debuteerde, zorgde dat meteen voor protest tot op het podium van het festival in Kopenhagen. Een man bestormde het met een spandoek "Boycot Franco + Salazar", de dictators die destijds de lakens uitdeelden in Portugal en Spanje. Eén en ander was wel net niet te zien op het tv-scherm.

Nogal wat Portugese inzendingen hebben een link met de strijd tegen de dictatuur en de Anjerrevolutie. In 1969 zong Simone de Oliveira "Desfolhada portuguesa", "Portugese ontbladering": een lied waarin subtiel de spot werd gedreven met de Portugese dictatuur.

Ook "Tourada", "Stierengevecht" van Fernando Tordo leverde in 1973 onderhuidse kritiek. Drie weken na het songfestival van 1974 speelde de Portugese inzending van dat jaar, "E depois do adeus" van Paulo de Carvalho, een rol in de Anjerrevolutie. Dat lied en "Grândola vila morena" van José Afonso waren samen het signaal dat die revolutie kon beginnen zoals gepland.

Ook internationaal bekende Portugese artiesten verdedigden ooit de kleuren van hun vaderland. Zo ook Fado-zanger Carlos do Carmo met "Uma flor de verde pinho" in 1976.

En ook de toen nog onbekende Dulce Pontes verdedigde Portugal in 1991 met "Lusitana paixão"

Sara Tavares was nog piep toen ze in 1994 "Chamar a música" zong.

De hoogste plaats werd in 1996 behaald door Lúcia Moniz, die zesde werd met het folkie "O meu coração não tem cor".

Meest gelezen