Meest recent

    Privacycommissie neemt Facebook opnieuw onder vuur

    Privacyautoriteiten in verschillende landen, waaronder België, hebben het privacybeleid van Facebook opnieuw onder vuur genomen. In Frankrijk loopt de sociaalnetwerksite een boete van 150.000 euro op. In ons land krijgt het bedrijf een uitbrander onder de vorm van een "aanbeveling", terwijl een rechtszaak in oktober voortgaat.
    Cedric Hatto

    Een vijftal privacywaakhonden in Europa heeft een contactgroep opgericht over Facebook nadat de site zijn privacybeleid enkele jaren geleden had gewijzigd. In ons land kwam het tot een rechtszaak wegens schendingen van de Privacywet en de Wet Elektronische Communicatie. In kort geding beet de privacywaakhond vorig jaar in het zand, maar de zaak ten gronde loopt nog. De pleidooien ervan zullen wellicht plaatsvinden op 12 en 13 oktober 2017.

    Vandaag communiceerde de Privacycommissie over een nieuwe aanbeveling, naar aanleiding van de laatste wijzigingen in het cookiebeleid van Facebook en de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt. "De Privacycommissie heeft vastgesteld dat Facebook nu nog meer persoonsgegevens verwerkt van zowel gebruikers als niet-gebruikers van Facebook, zonder dat zij daartoe een geldige toestemming bekomt en de andere wettelijke voorwaarden naleeft", klinkt het.

    "Pixels"

    De Privacycommissie vindt de inzameling van persoonsgegevens door Facebook aan de hand van cookies en social plug-ins "in meerdere omstandigheden buitensporig". Zo maakt Facebook sinds augustus vorig jaar gebruik van zogenaamde "pixels" om informatie over het surfgedrag van gebruikers en niet-gebruikers te bekomen. Die "pixels" zijn tools die Facebook ter beschikking stelt aan uitbaters van externe websites. De "pixels" zijn voor de gebruiker onzichtbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de "Vind ik leuk"-knop. De Privacycommissie start een bijkomend onderzoek naar die praktijk.

    In Nederland deelde de Autoriteit Persoonsgegevens op hetzelfde moment de resultaten van haar onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebookgebruikers. Opvallend daarbij is dat de Nederlanders vaststelden dat Facebook bijzondere gegevens van gevoelige aard gebruikt zonder toestemming. "Zo verwerkte Facebook gegevens over seksuele geaardheid om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Facebook is met dit laatste inmiddels gestopt." Als Facebook met andere overtredingen nog niet is gestopt, dreigt een sanctie.

    In Frankrijk is het al zo ver: de Franse autoriteit CNIL legt een boete van 150.000 euro op. De CNIL vond verschillende inbreuken tegen de Franse wetgeving en gaf de netwerksite begin vorig jaar drie maanden de tijd om zich in orde te stellen, met name rond gerichte advertenties en tracking van internetgebruikers via cookies. Op vraag van Facebook werd de termijn nog verlengd, maar er kwam geen beterschap. De boete is uitgesproken tegen Facebook en Facebook Ierland.

    Facebook: "We hebben privacybeleid voorbije jaren sterk vereenvoudigd"

    In een reactie zegt een woordvoerder van Facebook dat "privacy voorop staat". "We hebben ons beleid in de afgelopen jaren sterk vereenvoudigd om gebruikers te laten begrijpen hoe wij informatie gebruiken om Facebook beter te maken. We hebben ook teams van specialisten - van programmeurs tot ontwerpers - samengesteld die zich primair bezighouden met privacy en bescherming daarvan. Zo hebben zij functies ontwikkeld die gebruikers meer keuzemogelijkheden en controle over hun gegevens hebben gegeven."

    Facebook zegt zich aan het Europese wetgeving voor gegevensbescherming te houden "middels onze vestiging in Ierland", waar het bedrijf zijn Europese hoofdzetel heeft. Het bedrijf vindt dat het onder Ierse wetgeving valt en niet onder de Belgische of Franse. "Hoewel we het niet eens zijn met de bevindingen van de Privacycommissie, kijken we ernaar uit om onze inzichten te zijner tijd in volledigheid toe te lichten", aldus nog Facebook.