Veiligheidsdiensten: "Laat beats Tomorrowland maar komen"

Boom krijgt gedurende twee weekends (20-24 juli en 27-31 juli) weer een massa volk over de vloer tijdens het jaarlijkse Tomorrowfestival: telkens 200.000 mensen in elk weekend. De veiligheidsdiensten hebben er een kluif aan om die massa in goede banen te leiden, zeker met het nog altijd geldende dreigingsniveau 3. Ze zijn er klaar voor, maar in hun kaarten laten kijken doen ze niet echt. Immers, alles voor de veiligheid.
Chris Stessens

Tomorrowland in Boom is aan zijn dertiende editie toe. Gedurende twee laatste weekends van juli zal De Schorre in Boom en omgeving volstromen met telkens 200.000 festivalgangers. Onder hen 198 nationaliteiten.

Om zo’n volksverhuizing in goede banen te leiden, zowel voor de muziekliefhebbers als voor bewoners en handelaars in de buurt, zijn er veiligheidsmaatregelen nodig. Een rits aan betrokkenen: de organisator, de gemeentebesturen Boom en Rumst, de politiediensten, het parket, brandweer en medische hulpverleners hebben de veiligheid van het festival voorbereid.

Tijdens de twee weekends neemt de Federale Politie Antwerpen de leiding over de politiemensen. Ook het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging) volgt de situatie op de voet. Momenteel blijft het dreigingsniveau 3 (op een schaal van 4) gelden, ook voor grote evenementen.

Daarom zijn er extra, specifieke veiligheidsmaatregelen voor Tomorrowland. Welke maatregelen? Dat wordt niet vrijgegeven vanwege het risico de veiligheid, die nu net beoogd wordt, in het gedrag te brengen. Enkel in het belang van de festivalgangers of een andere doelgroep, zal de politie met hen communiceren.

Wie voorts met de auto of taxi naar het festival komt, moet de specifieke verkeersregeling in de buurt volgen. Parkeren moet op de voorziene parkings. Wildparkeren of bermparkeren wordt niet getolereerd. Net zoals de afgelopen jaren geldt op Tomorrowland een nultolerantie op het bezit of gebruik van drugs: wie betrapt wordt, wordt vervolgd en mag het festivalterrein niet meer op.

Festivalgangers die toch voortdurend op de hoogte willen zijn van veiligheid en preventietips op het festival, kunnen de politie volgen op Twitter via @BelPoliceEvent of op de Facebookpagina “Belgian Federal Police”.