Nicolas Lambert

Joëlle Milquet (CDH) laat gemeenteraadsverkiezingen aan zich voorbijgaan

Voor het eerst nadat de politieke schandalen bij de Franstaligen zijn losgebarsten, doorbreekt voormalig partij-voorzitter van de CDH, Joëlle Milquet, de radiostilte. Ze komt niet op bij de gemeenteraardsverkiezingen volgend jaar. Ze wil de Brusselse kiezer niet misleiden met het idee dat ze burgemeester zou willen worden.

Twee maanden nadat haar partijvoorzitter Benoït Lutgen de stekker uit de Franstalige regeringen trok, spreekt voormalig boegbeeld van de Franstalige humanisten, Joëlle Milquet, voor het eerst, in de krant Le Soir en op RTBF-radio. Haar partij was de politieke schandalen beu en wees met de vinger naar de Franstalige socialisten (PS). CDH weigerde nog langer samen een regering te vormen met de PS. Een nieuwe politieke cultuur is nodig in Franstalig België, vindt ze, maar daar is de voorbije maanden nog niet veel van in huis gekomen.

Milquet draagt hààr eigen steentje bij aan een nieuwe politieke cultuur. De gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar laat ze aan zich voorbijgaan. Ze zal dus geen dubbelmandaat opnemen. "Uit respect voor de Brusselse kiezers, sta ik voor de logica van één mandaat," zei ze vanmorgen op de RTBF-radio. "Aangezien ik ook meer voel voor de federale of Europese politiek, heb ik geen zin om deel te nemen aan verkiezingen waarbij ik laat geloven kandidaat-burgemeester te zijn. Terwijl ik dat in werkelijkheid niet ben."

"Eerlijk gezegd," zegt ze nog, "laat ik deze deze ronde aan me voorbij gaan, uit respect voor de kiezer." Tenslotte is ze een politica en dat kan op vele manieren, mét maar ook zonder mandaat.