De Nieuwe Lichting van Studio Brussel: Deze 9 finalisten dingen naar uw stem

De luisteraars van Studio Brussel kunnen vanaf nu stemmen voor hun 3 favorieten voor De Nieuwe Lichting. De 9 finalisten zijn bekend: het zijn Danny Blue and the Old Socks, Hipster Jugend, Masai Jr, Portland, Chackie Jam, Jay MNG, Yusuf, Sons en Yves Paquet. Vorig jaar ging de titel naar Kai Wén, The Lighthouse en Tamino. Zijn carrière nam meteen een hoge vlucht. 

Vanaf nu tot en met donderdag 25 januari om 16 uur kan het publiek via Stubru.be een week lang stemmen op zijn drie favoriete bands. Volgende week donderdag maakt juryvoorzitter Kirsten Lemaire de drie winnaars bekend tijdens een Facebook live-finale. Zij vormen samen De Nieuwe Lichting van 2018. De drie winnaars winnen studiotijd in DAFT Studios in Malmedy, een van de mooiste en meest moderne studio's van het land.

Sinds 2013 stelt Studio Brussel elk jaar een nieuwe lichting voor aan het brede publiek, drie jonge beloftevolle bands of artiesten die alles in huis hebben om de toekomst van de Belgische muziek mee te bepalen. Meer dan 1.000 jonge, Belgische bands schreven zich deze keer in voor De Nieuwe Lichting. Daaruit stelde Studio Brussel de voorbije maanden 60 geselecteerden voor. Vervolgens selecteerde een vakjury bestaande uit juryvoorzitter Kirsten Lemaire, Jan Paternoster (Black Box Revelation), Flip Kowlier ('t Hof van Commerce), Jeroen De Pessemier (The Subs) en Michael Ilegems (Knack Focus) uit die geselecteerden deze 9 finalisten die u de voorbije dagen ook al kon horen bij Linde Merckpoel in "Linde staat op". 

Danny Blue and The Old Socks

Danny Blue and the Old Socks (tweede van links onderaan op foto boven) uit Antwerpen maakt frisse gitaarpop, naar eigen zeggen de perfecte soundtrack voor een dagje surfen op de Schelde. Ze bestaan sinds 2016 en omschrijven hun muziek zelf als uptempo tropical bikini-rock. "Danny Blue is niet enkel onze bandnaam, het omschrijft meer onze vriendschap", klinkt het. Na het zien van Iggy Pop op Werchter, beslisten de goeie vrienden immers om ook een groep te beginnen. De vier originele leden hebben op 1 januari 2017 de afkorting van hun groepsnaam (DBOS) op hun arm laten tatoeëren, al waren ze nog maar een half jaar bezig. Volgens jurylid Jan Paternoster is "6 Ft tall baby" "de ideale muziek om in de mood te komen voor een feestje". 

Hipster Jugend

Hipster Jugend is een band uit Brussel (die ontstaan is in Leuven), met een pop- en electro-sound, de groep omschrijft het zelf als "voetbalanthempop".  Volgens de jury is "het refrein van "Nobody is safe" superaanstekelijk, een echte meezinger. Catchy, feelgood pop!" Nick Symoens (elektronica en vocals) was erg onder de indruk van hun finaleplaats bij De Nieuwe Lichting. "Nobody is safe" (en de ep waar het nummer op staat) gaat over zijn oom die schizofrenie heeft.  Stromae is volgens hem de grootste Belg ooit. "Hij maakt heel legitieme popmuziek met heel veel inhoud. En hij brengt een show: gewoon met licht, visuals en zichzelf." 

Masai Jr

Masai Jr uit Antwerpen liet zich inspireren door rappers als Future en Desiigner en maakte met "Pegasus" een duister hiphopnummer. Masai Jr is volgens de jury een van de sterkste hiphopacts in de selectie. "Hij valt op door de enorme energie, en de raps zijn heel goed. Het is snedig en het gaat goed vooruit. Het is fris, we konden er echt niet rond." Het nummer valt op door de krachtige intro ("awoe") die verwijst naar Griekse soldaten.

Masai Jr komt oorspronkelijk uit Tanzania, daar heeft hij tot zijn 5e gewoond. "Mijn tropical sfeer heb ik van daar", vertelde hij vorige week aan Linde Merckpoel. "Mijn moeder speelde ABBA, Queen en The Rolling Stones, maar toen ik volwassen werd, koos ik voor hiphop en bongo-flava (de bijnaam voor Tanzaniaanse hiphop in een mix van Swahili en Engels). " Hij rapt al sinds zijn twaalfde. Als muzikale voorbeelden noemt hij James Brown, 2Pac, Big L en Michael Jackson. En hij zou ooit graag een track als "Killing in the name" van Rage Against The Machine willen maken. 

Portland

Portland: dat zijn Jente, Sarah, Gill en Arno. De indierockband flirt graag met electronische sounds en ze durven al eens meerstemmig te zingen. De jury omschrijft hun song "Pouring rain" als "fris, folkachtig maar heel hedendaags, een mooi dekentje van muziek dat ook makkelijk in een playlist voor de radio zou geraken". De band geraakte in 2016 ook al tot in de finale van Humo's Rock Rally (zie video hieronder).  Hun "Pouring rain" is trouwens al meer dan een half miljoen keer beluisterd op de streamingwebsite Spotify, iets waar de groep ook zelf geen verklaring voor heeft. "Ik denk dat er heel veel mensen zijn die het nummer goed vinden en er keer op keer naar luisteren", zegt Sarah. 

Chackie Jam

Chackie Jam is een vijfkoppige band die naar eigen zeggen guilty pleasure synth pop maakt. ""Hachi" zit goed in elkaar, heel funky met een catchy refrein", vindt de jury. "Het heeft een 80s-vibe, maar je hoort wel dat het nu gemaakt is." De bandleden kennen elkaar van bij de pop- en rockopleiding PXL-Music.  "Hachi" gaat over altijd blijven feesten, blijven gaan. "Het is tijd dat we allemaal een beetje goedgezind proberen te worden, wij gaan proberen daar voor te zorgen", belooft de band. 

Jay MNG

Jay MNG uit Brussel brengt hiphop. "Op de maan" noemt de jury "een goeie meezinger: een nummer dat veel mensen kan samenbrengen en dan vooral de jeugd". Hij is de enige finalist van De Nieuwe Lichting die in het Nederlands zingt. "Voor mij is het wel belangrijk. Het Nederlands heeft nu ook meer zijn plaats in Brussel. Al doet voor mij iedereen wat hij wil." Zijn inspiratie vindt hij rondom zich in de stad. Hij is zo'n vier jaar geleden voor de grap begonnen met rappen. Beluister het nummer hier. 

Yusuf

Yusuf, de band rond Leuvenaar Jonas Steurs, begeeft zich op het kruispunt tussen de electronica en het akoestische. Een interessante, minimalistische mengelmoes met een laag melancholie. De jury noemt "Sins" "een fabelachtig popliedje met epische invalshoeken". Zijn artiestennaam is de Arabische variant van Jozef (Jonas komt van Jozef). "Qua sfeer en qua esthetiek wilde ik een beetje de Arabische wereld opzoeken." Vorige lente besliste hij volop voor een muzikale carrière te gaan. Ian Curtis van Joy Division is een van zijn grote idolen, ook door de film "Control" van Anton Corbijn. "Zijn intense manier van optreden en hoe hij in het leven stond, is me altijd bijgebleven. Wanneer je muziek maakt of iets wil vertellen, mag het niet lichtzinnig zijn, het moet echt zijn, het moet van ergens komen." 

Sons

Deze vier jongens uit Melsele maken psychedelische garagerock. Zij nemen deel aan De Nieuwe Lichting met "Ricochet". Linde Merckpoel omschrijft de muziek van Sons als "kittig".  "We zijn al heel ons leven goede vrienden, we zijn samen beginnen te spelen en daar zijn wat nummers uit gekomen. We maken graag harde muziek." Hun grote voorbeeld is Black Sabbath. "Wij zijn al van jongsaf fan." De jury omschrijft hun muziek als "vrij harde, goede punk". 

Yves Paquet

Yves Paquet heeft een Franse naam, is Duitstalig opgevoed en heeft Braziliaanse roots. Uit al die invloeden pikt hij de juiste elementen om ze tot aanstekelijke popsongs te versmelten, zoals "Nightshift". Volgens de jury sprong hij "eruit met zijn moderne productie, maar ongedwongen, niet "willen maar niet kunnen". Zijn vocal is smooth, chill en natuurlijk. Er zit iets speciaals in." 

Meest gelezen