Videospeler inladen...

Een trekking van de Lotto zien? Het kan voortaan live in Brussel

De trekkingen van de Lotto vinden voortaan live om 19 uur plaats aan het De Brouckèreplein in Brussel. Iedereen die dat wil, kan ze bovendien bijwonen. Dat meldt de Nationale Loterij die op die manier de transparantie wil vergroten en de band met de spelers wil aanhalen. Vorig jaar vierde de Lotto nog zijn 40e verjaardag.

Wie met eigen ogen wil controleren welke ballen uit de trommel van de Lotto rollen, kan voortaan terecht aan het nieuwe kantoor van de Nationale Loterij aan het De Brouckèreplein in Brussel. De trekkingen van het populaire gokspel vinden daar vanaf vanavond live plaats terwijl het brede publiek door een grote vitrine kan toekijken.

Met de nieuwigheid wil de Nationale Loterij uit de studio breken en dichter bij haar spelers staan. "Ons voornaamste doel is transparantie en de vertrouwensband versterken die we hebben met onze spelers", luidt het in een persmededeling. Ook de trekkingen van de Joker, Keno en Pick3 zullen vanaf nu live verlopen op dezelfde plek.

Een blik op de vitrine waar de trekkingen van de Lotto zullen plaatsvinden.

De trekkingen van de Lotto vinden plaats op woensdag en op zaterdag, telkens om 19 uur. Om 20 uur zal de VRT ze als vanouds uitzenden, zij het zonder Sofie Dewaele. Zij presenteerde de trekkingen de afgelopen jaren, maar de Nationale Loterij kiest nu voor een formule zonder schermgezicht.

"Elke week gaan we tegelijk een goed doel in de schijnwerpers zetten", zegt gedelegeerd bestuurder Jannie Haek van de Nationale Loterij nog. "Dat kunnen organisaties zoals het Rode Kruis of Child Focus zijn. Op die manier willen we onderstrepen waar de loterij echt voor staat."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

6, 17, 30, 31, 35 en 37

Vorig jaar vierde de Lotto in ons land nog zijn 40e verjaardag. De eerste trekking vond plaats op 4 februari 1978. 6, 17, 30, 31, 35 en 37 waren die avond de winnende cijfers. Meer dan 280.000 Belgen hadden samen ruim 18,5 miljoen Belgische frank ingezet. Hoewel een grote winnaar in rang 1 die dag uitbleef, bleek het spel een schot in de roos.

Videospeler inladen...

Koloniale Loterij

Een (legaal) gokje wagen kan in ons land sinds 1934. In dat jaar richt de regering de Koloniale Loterij op. 5 jaar na de beurscrash in de VS bestrijden de ministers ernstige begrotingstekorten. In Belgisch Congo is de financiële situatie nog erger.

De Koloniale Loterij moet soelaas brengen en vooral veel geld opleveren door de verkoop van loten met een vaste cijfercombinatie. Op 18 oktober vindt de eerste trekking plaats in het Koninklijk Circus in Brussel, een gebeurtenis die "Histories" in oktober 2004 reconstrueert:

Videospeler inladen...

De belangstelling is groot, maar toch is het initiatief geen succes. Dat heeft alles te maken met de prijs van 1 lot. Die bedraagt liefst 100 Belgische frank, zowat een tiende van een gemiddeld maandloon op dat moment. Al bij de volgende trekking halveert de Koloniale Loterij de prijs. Later kunnen mensen ook een vijfde of een tiende van een lot kopen.

Loterij van de Winterhulp

Tijdens WO II zet de Koloniale Loterij haar activiteiten stop om plaats te ruimen voor de Loterij van de Winterhulp. Die biedt ondersteuning aan de armste mensen onder de bevolking tijdens de moeilijke oorlogsjaren. Na de oorlog neemt de Koloniale Loterij de draad weer op.

Geld inzamelen voor Congo blijft het hoofddoel, hoewel ook projecten en goede doelen in België een graantje meepikken van de winsten. Zo gaat een groot deel van de trekking van Pasen 1953 naar het Rode Kruis om de slachtoffers van de grote watersnood van enkele maanden eerder te helpen.  

Videospeler inladen...

Met de onafhankelijkheid van Congo in 1960 verliest de Koloniale Loterij haar bestaansreden. Na een kort intermezzo als de Afrikaanse Loterij gaat ze vanaf 1962 als de Nationale Loterij voort, dit in de schoot van het ministerie van Financiën. In de jaren die volgen blijft ze trekkingen organiseren, ook op verplaatsing her en der in het land.

Lothar Lammens

In de jaren 70 komen onze buurlanden met de Lotto op de proppen, een bedenking van de Duitser Lothar Lammens. In tegenstelling tot de klassieke loterij kunnen deelnemers zelf hun cijfercombinatie kiezen. De winsten zijn bovendien groter.

Het concept slaat aan en ook vanuit ons land groeit de interesse, maar de Belgische regering staat op de rem. De grote overstromingen in Ruisbroek in 1976 betekenen een keerpunt. Een nieuwe wet ziet het licht die de Nationale Loterij toelaat om de Lotto ook in België te organiseren.

Carbonpapier

Verkopers in krantenwinkels zijn niet onverdeeld gelukkig. De duizenden Lottoformulieren leveren hen veel extra werk op dat niet altijd in verhouding tot de opbrengst staat. Ondanks pogingen van de Nationale Loterij om het proces te automatiseren, blijft het in het precomputertijdperk erg arbeidsintensief met doorslagjes van carbonpapier, fysieke ophaalrondes en opslag op microfilm.

Videospeler inladen...

Dat verandert in 1992 wanneer de Nationale Loterij haar centrale computer met de verkooppunten verbindt en spelers voortaan tot enkele minuten voor de trekking een formulier kunnen laten valideren. Op 23 maart brengt "Het Journaal" het nieuws zo:

Videospeler inladen...

In de loop der jaren breidt de Nationale Loterij haar producten aanzienlijk uit. In 1983 lanceert ze Presto, twee jaar later voegt ze de Joker aan de Lotto toe en in 1987 volgt Subito. In de jaren 90 volgen nog meer kras- en trekkingsspelen zoals Bingo-Vision, Tele-Kwinto, Win For Life en Keno. Dat laatste spel inspireert de makers van "In de gloria" begin 2001 tot deze opmerkelijke sketch:

Videospeler inladen...

41 en 42

Op 29 januari 1994 loopt het grondig fout. Bij de Lottotrekking in de gebouwen van de RTBF blijven de ballen met de nummers 41 en 42 haperen. Niet 42 ballen belanden in de trommel, maar slechts 40.

Videospeler inladen...

Hoewel een vertegenwoordiger van de Nationale Loterij en een deurwaarder de trekking bijwonen, merkt niemand het euvel op en gaat de trekking even later op antenne. Aandachtige kijkers hebben wel door wat aan de hand is en bellen de Nationale Loterij op. Die neemt een uniek besluit in de geschiedenis van de Lotto: ze verklaart de trekking ongeldig. Later die avond vindt een nieuwe trekking plaats.

Videospeler inladen...

19 mensen die zich na de eerste (ongeldige) trekking miljonair waanden, zien hun winst in rook opgaan. Ze stappen naar de rechter en halen hun gelijk. 4 jaar later moet de Nationale Loterij hen alles samen 25 miljoen Belgische frank uitbetalen, aangevuld met 30 procent intrest. In 2002 doet een van hen haar verhaal in "Tijdgenoten" op Radio 1.

1 kans op 8.145.060

In 2010 begint de Nationale Loterij de Lotto ook online aan te bieden. Een jaar later trekt ze het aantal ballen op van 42 naar 45. De kans om 6 juiste cijfers aan te kruisen, is sindsdien 1 op 8.145.060.

De afgelopen 15 jaar hebben meer dan 450 mensen 1 miljoen euro of meer gewonnen. 470 anderen wonnen bedragen tussen de 500.000 euro en 1 miljoen euro. De trekking van 5 juli 2014 levert de grootste Lottowinst ooit op. 1 vrouw of man wint die dag 11.183.816 euro.

EuroMillions

Sinds 2004 organiseert de Nationale Loterij samen met andere Europese loterijen EuroMillions. De eerste trekking waaraan ons land deelneemt vindt plaats op 8 oktober Ook dit spel is in ons land bijzonder populair, niet het minst omdat de potentiële winsten nog fabelachtiger zijn.

Videospeler inladen...

Nochtans bedraagt de kans op de jackpot bij EuroMillions niet meer dan 1 op 139.838.160. De trekking van 11 oktober 2016 is goed voor de grootste winst met een kansspel ooit in ons land. Een man uit Brussel wint die dag 168.085.323 euro.

Meest gelezen