Videospeler inladen...

Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa: "Ik wil de opvolger zijn van Nelson Mandela"

De nieuwe Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa (ANC) heeft voor het eerst het parlement toegesproken. De opvolger van de afgetreden president Jacob Zuma wil het puin ruimen dat zijn voorganger heeft achtergelaten. Ramaphosa wil het gedachtengoed van Nelson Mandela  in ere herstellen.

De nieuwe Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft in het parlement zijn eerste speech gegeven. Ramaphosa wil opnieuw aanknopen bij het beleid van Nelson Mandela.

In 1999 was Cyril Ramaphosa de favoriete kandidaat van de aftredende president Nelson Mandela om hem op te volgen, maar het ANC besliste anders.  De partij koos in de loop der jaren drie andere topfiguren uit voor het presidentschap. 

De derde was Jacob Zuma, die van de week tot aftreden werd gedwongen, na jaren van corruptie en vaak onwaardig leiderschap.  Nu, bijna twintig jaar later, mag Cyril Ramaphosa puin ruimen, en vooral alles wat onder Zuma verkeerd liep, proberen recht te trekken.

Tijdens zijn state of the union in het Zuid-Afrikaanse parlement liet hij er geen twijfel over bestaan. Hij wil de opvolger zijn van de vader van Zuid-Afrika, de Nobelprijswinnaar Nelson Mandela.

Videospeler inladen...

2018 wordt het Mandelajaar

In zijn toespraak in het parlement herinnerde Ramaphosa eraan dat Mandela in 2018 honderd jaar zou zijn geworden en dat Zuid-Afrika dat uitgebreid wil vieren.  De nieuwe president wil vooral het gedachtengoed van Mandela opnieuw centraal stellen.

Ramaphosa omschreef dat als het constant werken aan een democratisch, rechtvaardig land met gelijkheid voor iedereen, ongeacht kleur, geslacht of afkomst.

President Ramaphosa beklemtoonde geregeld dat hij wil vechten voor meer gelijkheid, voor een minder grote kloof tussen rijk en arm door mensen massaal uit de armoede te trekken.  Dat moet gebeuren met de creatie van jobs in de (mijn)industrie, de landbouw en het toerisme. Het Mandelajaar moet ook de start worden van een keiharde strijd tegen de corruptie, die onder Zuma welig tierde en Zuma uiteindelijk ook zijn presidentschap kostte.

Meest gelezen