Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Groot Facebooklek: bedrijf van Bannon maakte gegevens van 50 miljoen mensen buit

Cambridge Analytica heeft onder leiding van Steve Bannon de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers verzameld zonder hun toestemming. Dat schrijven The New York Times en The Observer. De gegevens zijn daarna gebruikt om hun stemgedrag te beïnvloeden.

Volgens een onderzoek door The New York Times en The Observer haalde Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen gebruikers op om ze te gebruiken voor de ontwikkeling van software waarmee het stemgedrag van kiezers voorspeld en beïnvloed kan worden. Het bedrijf kwam eerder al in opspraak nadat het met de verzamelde data ook de Brexit zou hebben beïnvloed.

Het massaal verzamelen van data zou zijn begonnen in 2014. Het bedrijf werd toen geleid door Steve Bannon. Bannon zou later een belangrijke rol spelen in de campagne van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump. Na de verkiezing van Trump was Bannon lange tijd een van zijn belangrijkste adviseurs.

Lees verder onder de foto

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zo verzamelden ze de profielen

Een deel van de verzamelde profielen zijn verkregen onder het mom van academisch onderzoek. Honderdduizenden Facebookgebruikers werden betaald om een persoonlijkheidstest te doen via een app. De test vergaarde ook alle gegevens van de Facebookvrienden van de deelnemende Facebookgebruikers. Dit leidde uiteindelijk tot een enorme database met zo'n 50 miljoen gebruikers. Een kwart van de kiesgerechtigden van de Verenigde Staten.

Op basis van die database is software ontwikkeld om Facebookprofielen te rangschikken volgens politieke voorkeuren en op basis daarvan gepersonaliseerde politieke advertenties te ontwikkelen.

Facebook overweegt juridische stappen

Facebook heeft nu het bedrijf verwijderd van het sociale platform. Het blokkeerde ook de toegang van het moederbedrijf, Strategic Communication Laboratories (SCL) en enkele (gewezen) topmensen. "Als de beschuldigingen kloppen, is dit een onacceptabele schending van ons vertrouwen", klinkt het in een mededeling van Facebook. Het sociale medium overweegt ook juridische stappen. Volgens de journalisten die het verhaal naar buiten brachten, dreigt Facebook ook hen aan te klagen.

Meest gelezen