Videospeler inladen...

80 jaar geleden stichtte Angèle Manteau haar eigen uitgeverij

Op 1 april 1938 begon Angèle Manteau boeken uit te geven onder haar eigen naam. Gedurende tientallen jaren was de uitgeverij dé plek waar grote namen belangrijke boeken publiceerden. 

Angèle Manteau, geboren in Dinant in 1911, leerde Nederlands toen ze als student in Brussel inwoonde bij het gezin van schrijver Jan Greshoff. In Brussel werkte ze voor een drukker-uitgever, daarna begon ze een eigen importboekhandel en tenslotte in ’38 een eigen uitgeverij. 

Boon, Claus, Geeraerts

Literaire kwaliteit brengen, dat was het plan van Angèle Manteau. Ze bracht raspaarden in haar stal: ze gaf de debuutromans van Hugo Claus en Louis Paul Boon uit (maar wel niet “De Kapellekensbaan” van Boon) en voorts het werk van talrijke andere belangrijke auteurs in de jaren 60 en 70: Johan Daisne, Hubert Lampo, Jos Vandeloo, Ward Ruyslinck of Jef Geeraerts. Jeroen Brouwers was een tijd redacteur voor uitgeverij Manteau, waar hij de taal van Vlaamse auteurs vernederlandste. 

Manteau werd in ’86 in de adelstand verheven. Op haar 80ste droeg ze haar archief over aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, met boze reacties tot gevolg. De grande dame van het Vlaamse boekenvak, door velen ook wel een strenge persoonlijkheid genoemd, overleed in april 2008, op haar 90ste.

Manteau en Angèle in 2018

Manteau bestaat nog, vooral als thrilleruitgeverij, binnen Standaard Uitgeverij, de Vlaamse tak van WPG. De Standaard en de vele afdelingen ervan, onder meer M-Books, vormen de grootste Vlaamse uitgeefgroep. Naast thrillers publiceert Manteau ook literaire romans en maatschappelijke werken, "boeken met persoonlijkheid", zoals  de uitgeverij zelf zegt. Enkele auteurs: Aspe, Jeroen Meus, Ish Ait Hamou en Nadia Dala. 

Onlangs kwam er een aparte imprint “Angèle”, om de 80ste verjaardag te vieren. Bij Angèle verschijnt wat de uitgeverij noemt "literaire fictie en betere non-fictie". Het gaat om boeken van onder meer Toni Coppers, Margot Vanderstraeten en kunstenaar Sam Dillemans.

Meest gelezen