Videospeler inladen...

Topman Cambridge Analytica geschorst in nasleep Facebook-schandaal

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica heeft zijn CEO Alexander Nix geschorst. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd op een onrechtmatige manier de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers verworven te hebben. Die werden onder meer gebruikt in de verkiezingscampagne van Donald Trump.

In een undercoverreportage van de Britse televisiezender Channel 4 had Nix gesuggereerd dat Cambridge Analytica smeergeld gebruikte en "valstrikken" spande om politici in moeilijkheden te brengen. Die valstrikken zijn wat in het Engels "honey traps" heet. Hooggeplaatste personen worden in de val gelokt door jonge vrouwen die hen geheime informatie proberen te ontfutselen.

Alexander Nix heeft al ontkend dat hij geprobeerd heeft om politici ten val te brengen. Maar hij wordt dus toch geschorst “in afwachting van een compleet en onafhankelijk onderzoek", aldus een persbericht van Cambridge Analytica. 

Het bedrijf was onder meer betrokken bij de presidentscampagne van
Donald Trump. Diens (intussen ontslagen) adviseur Steve Bannon werkte ook een tijd voor Cambridge Analytica.

Meest gelezen