Buren in Jette babbelen opnieuw dankzij gevelbankjes

Het wijkcomité Dupré & Co. uit Jette gaat een tiental gevelbankjes plaatsen aan de gevels van huizen in de wijk. Ze gaan daarvoor in zee met het Gentse initiatief Gevelbank. Bedoeling is dat de mensen spontaan een babbel doen met hun buren, net zoals vroeger.

Liesbeth Velghe is lid van het buurtcomité: "Wij wonen in een leuke wijk, maar we zagen dat de contacten tussen de buren toch vooral plaatsvonden op feestjes of evenementen. Spontane babbels op den dorpel bleven beperkt. Daar willen we nu verandering in brengen met de gevelbankjes."

Het principe van de gevelbank is simpel: twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geplaatst terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt. Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers. Wanneer de bank niet openstaat klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot. 

"Het feit dat de huisgevels aan de zuidkant liggen zal zeker helpen", verwacht Liesbeth. "Wie doet er niet graag een babbeltje in de zon?" De banken worden op 27 mei geplaatst. Ze zijn betaald door de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel.

Meest gelezen