Videospeler inladen...

Advocaat Bekaert: "Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België"

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar ons land. Dat meldt zijn advocaat Paul Bekaert. Eerder vandaag had het Spaanse Hooggerechtshof laten weten af te zien van de vraag om overlevering van Puigdemont, die in Duitsland was gearresteerd. 

De intrekking van de vraag tot overlevering volgt op de beslissing van Duitsland vorige week om Puigdemont over te leveren voor misbruik van overheidsgeld, maar niet voor rebellie. Op dat laatste staan straffen tot 30 jaar. In zijn arrest stelt rechter Pablo Llarena de uitlevering niet te aanvaarden als het enkel over misbruik van overheidsgeld gaat.

Daarbij herhaalt Llarena zijn vonnis van december toen hij het overleveringsverzoek voor Puigdemont en vier ministers die toen in België verbleven, introk. Op 23 maart vaardigde het Spaans Hooggerechtshof opnieuw een overleveringsverzoek uit. Op basis daarvan werd de Catalaanse minister-president aan de Duitse grens later aangehouden. Dat overleveringsverzoek wordt nu ingetrokken en daardoor is Puigdemont nu weer vrij om te gaan waar hij wil en komt hij dus, volgens zijn advocaat Paul Bekaert, begin volgende week terug naar België.

Ook vraag om uitlevering 5 Catalaanse ex-ministers ingetrokken

Rechter Llarena  van het Spaanse hooggerechtshof heeft ook beslist om het overleveringsverzoek voor vijf voormalige Catalaanse ministers die ook naar het buitenland zijn gevlucht, in te trekken. Drie van hen verblijven in België. Zowel Puigdemont als de 5 voormalige ministers worden wel vrijwel zeker meteen opgepakt als ze zich op Spaans grondgebied begeven.

De advocaat van Clara Ponsati, voormalig Catalaans minister van Onderwijs die nu in Schotland woont, reageert terughoudend: "Dit is uitstekend nieuws, voor mijn cliënt en natuurlijk voor Puigdemont, maar we blijven voorzichtig. De vraag blijft of de Spaanse overheid Puigdemont zal laten terugkeren naar Catalonië en de onafhankelijkheid zal laten verklaren, maar ik betwijfel het."

Wat nu?

Kenners stellen dat een volgende stap voor de Spaanse overheid de Europese Unie zou zijn. Bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) kunnen lidstaten een wettelijke procedure starten waarbij de geldigheid van een Europese wet in vraag wordt gesteld. Indien dat gebeurt, zou het hele rechtsgeding voor zestien maanden stil kunnen liggen. 

Puigdemont zou zich dan weer tot het Duits grondwettelijk hof kunnen richten om ook de aanklacht voor misbruik van overheidsgeld te laten vallen. Puigdemont liet eerder deze week via Twitter al weten dat de Catalanen zullen vechten tot het einde en zullen winnen. 

De advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, heeft intussen laten weten dat de voormalige Catalaanse minister-president begin volgende week vanuit Duitsland naar België terug zal keren.

Meest gelezen