Foto: geblokkeerde schepen aan de sluis in Evergem

ACOD voert actie tegen plannen Homans: verschillende sluizen geblokkeerd

Sinds 22 uur gisteravond zijn de sluizen van Wijnegem, Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal geblokkeerd. Vanochtend zijn daar ook de sluizen van onder meer Evergem, Oudenaarde en Ham bijgekomen. En vanaf 14 uur wordt ook de sluis in brugge geblokkeerd. De socialistische overheidsvakbond ACOD voert zo actie tegen de maatregelen die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de Vlaamse regering plannen rond een hervorming van het ambtenarenstatuut.

Minister Homans wil onder meer het loon van zieke personeelsleden sneller verminderen en de vaste benoeming voor ambtenaren moeilijker maken. De ACOD blijf zich daar tegen verzetten en start vanavond dus met nieuwe acties. 

Aan de sluis van Wijnegem staan stakingsposten, waar een twintigtal personeelsleden is komen opdagen. "Ook zijn er aan de sluizen van Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal geen werkwilligen", zegt Jan Van Wesemael van ACOD. "De schepen zullen dus vroeger stilliggen."

Vanmiddag liggen er op het Allbertkanaal al 86 schepen te wachten. Er zijn er 56 voor de sluis van Wijnegem gestrand,  14 liggen er ter hoogte van Hamme en nog 16 in Genk. . In Evergem liggen er op de Ringvaart 53 schepen stil en in Oudenaarde zitten 9 schepen vast op de Bovenschelde.

"We hopen dat bij de shiftwissel om 14 uur er werkwilligen opduiken", zegt Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg. "We bekijken van uur tot uur of we eventueel bediening van de sluizen kunnen organiseren. Het spreekt voor zich dat elk wachtend schip zijn economische gevolgen heeft, dus wij hopen dat de vaart zo snel mogelijk terug kan opgestart worden. Wij hebben langs het terrein wel mensen die er voor zorgen dat schepen die moeten wachten een plaats krijgen toegewezen om veilig aan te meren."

Het verdere vervolg wordt dinsdag gecommuniceerd. "Wij gaan door tot minister Homans de voorstellen van tafel haalt voor iedereen, want blijkbaar heeft minister Weyts morgen een gesprek met de beroepsvereniging voor loodsen om onder andere voor deze categorie aanvullende maatregelen en zelfs mogelijk een verzekering tegen inkomensverlies af te spreken. Iedere Vlaming gelijk, maar de sterkste beroepsklasse wat meer gelijk", zo klinkt het bij ACOD.

"Eerst gesprek met Homans"

ACOD voerde eerder ook al acties in het dossier. In principe gaan de onderhandelingen over de materie pas op 24 september van start. Voor de socialistische vakbond is het echter een doorn in het oog dat de plannen wel al werden aangekondigd in de pers. De bond eist eerst een gesprek met Homans over de agenda van de onderhandelingen, in de hoop een paar voorstellen van tafel te kunnen halen.

De reeks verwittingsacties ging eind juli van start met de bezetting van een sluis in Menen. De protestacties aan bruggen en sluizen werden enkele dagen later opgeschort door de aanhoudende hitte.

VRT

Meest gelezen