Autoloze zondag in 4 Limburgse gemeenten

In 4 gemeenten in Limburg werd iets georganiseerd rond autovrije zondag. Dat was het geval in Hasselt, Bilzen, Gingelom en Ham.

De hele binnenstad van Hasselt was autovrij, en dat mag je letterlijk nemen want zelfs parkeren was uitzonderlijk niet toegelaten. Het centrum binnen de Groene Boulevard was enkel toegelaten voor voetgangers, skeelers, fietsers en gocarts. De bezoekers konden het zeer appreciëren. ”Het is zo leuk om buiten te fietsen. We moeten minder met de auto gaan,“ zegt Liam Sanchez. De Hasselaar geniet van de rust in de binnenstad. Niels Beckers: “Je merkt vandaag dat het ook anders kan. Als het vandaag kan, waarom dan niet op een andere dag?” Hoewel je door de grote menigte in de straten toch voorzichtig moest zijn. Het was dan ook soms aanschuiven met de fiets op de Groene Boulevard.

(lees verder onder de foto)

Landelijke gemeente

In Gingelom werd een fietstocht georganiseerd van 35 km. “Onze gemeente heeft niet echt een centrum, dus leek het ons zinvoller een fietstocht te organiseren. In een landelijke gemeente kan je bijna niet zonder auto, maar toch kan de fiets een handig alternatief zijn,” zegt mobiliteitsambtenaar van Gingelom Goele Vantilt. De aanwezige fietsers die zich willen inschrijven knikken. “Ik ga met de fiets werken,” zegt Nancy Buntinx, “maar boodschappen doe ik toch liever met de auto.”

Meest gelezen