Laurie Dieffembacq

Europese liberalen gaan samenwerken met partij van Macron

De Europese liberale fractie (ALDE) onder leiding van Guy Verhofstadt gaat voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar samenwerken met de partij La République en Marche van de Franse president Emmanuel Macron. Dat is bekendgemaakt op een congres van ALDE.

Astrid Panosyan, mede-oprichtster van La République en Marche, kondigde vandaag de samenwerking met ALDE aan. Ze trekken samen naar de Europese verkiezingen in mei 2019. 

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is verheugd met het feit dat de partij van Macron zich aansluit bij ALDE. "Een sterke Europese partij als een krachtige toevoeging aan onze liberale fractie", schrijft ze op Twitter.

ALDE vormt momenteel de vierde grootste fractie binnen het Europees Parlement. De liberalen hopen via deze samenwerking de tweede grootste fractie te worden na de verkiezingen.

Hoe de samenwerking concreet zal verlopen, weten we nog niet. Wel weten we dat de liberale fractie een "team Europa" naar de verkiezingen stuurt. Verschillende liberale boegbeelden zullen samen campagne voeren in de strijd naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het valt af te wachten of de partij van Macron ook een boegbeeld naar voren zal schuiven.

Meest gelezen