Videospeler inladen...

Speciale gevelverf én wind moeten luchtvervuiling in Antwerpen aanpakken

De universiteit van Antwerpen begint met een uniek experiment om de lucht in de stad te zuiveren. De wetenschappers willen twee technieken combineren: gebouwen zo ontwerpen dat de wind vervuiling beter wegblaast, én een speciale gevelverf gebruiken die vervuiling omzet in onschadelijke stoffen. 

De Turnhoutsebaan en de Plantin en Moretuslei in Antwerpen: het zijn twee zogenoemde "street canyons", smalle straten met hoge bebouwing waar de luchtvervuiling makkelijk blijft hangen. Net op die plekken wil de Universiteit Antwerpen gaan experimenteren met nieuwe technieken om de lucht zuiverder te krijgen.

1. Pas het design van de stad aan

" We willen in de eerste plaats gaan kijken of we het design van de straten kunnen veranderen," zegt Pieter Billen, professor Chemie en Biochemie aan de Universiteit Antwerpen in De Ochtend op Radio 1. "Kunnen we iets doen aan de hoogte van de gebouwen? Kunnen we meer open ruimte crerëren? Die straten hebben nu weinig luchtstroming door het type dat gebouwen dat daar staat. En daardoor bijft alle vervuiling geconcentreerd in die straten. Wij willen die stroming veranderen door het ontwerp van straat aan te pakken."

2. Gebuik een zuiverende gevelbekleding

Daarnaast gaat de UA experimenten met nieuwe technologie: een verf of een coating die vervuiling kan weghalen uit de lucht. "Dat gebeurt met fotokatalysatoren, kleine deeltjes in die verf die onder invloed van licht de toxische stoffen in de lucht kunnen afbreken."

Maar het ene heeft het andere nodig. "Om die speciale verf goed te laten werken heb je luchtstroming nodig, zodat de vervuiling echt tegen die verf komt. En dan zit je weer bij die ingrepen in het straatontwerp," zegt Billen.

Is het dan een optie om heel Antwerpen te gaan insmeren met zo'n zuiverend product? "Neen. Ten eerste is dat heel duur. En ten tweede is de milieuinpact van de productie van die verven ook niet te onderschatten. We moeten geen luchtprobleem gaan aanpakken en ondertussen ergens anders een milieuprobleem doen ontstaan. Dit is echt alleen voor heel vervuilde plekken."

Meest gelezen