Deradicaliseringsconsulenten vinden voor onze gevangenissen blijft moeilijk

Het blijft moeilijk om deradicaliseringsconsulenten te vinden voor onze gevangenissen. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan VRT NWS. Op dit moment zijn er in de Vlaamse gevangenissen drie consulenten aan de slag, maar in januari vertrekt er iemand. "Zo iemand moet expertise hebben in islam en in radicalisering, maar moet tegelijk iets weten over hulpverlening. En moet bereid zijn om in de gevangenis te werken. De combinatie is niet zo evident", zegt Liesbeth Wyseur van het departement Welzijn.

Na de aanslag in Luik beloofde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dat er extra deradicaliseringsconsulenten zouden komen in de Vlaamse gevangenissen. Concreet zou het aantal verdubbeld worden van twee naar vier. Maar op dit moment zijn er maar drie aan de slag, en in januari stopt er iemand. Het blijft dus moeilijk om zo'n profielen te vinden. 

"Zo iemand moet expertise hebben in islam en in radicalisering, maar moet tegelijk iets weten over hulpverlening. En moet bereid zijn om in de gevangenis te werken. De combinatie is niet zo evident. Het is daarnaast een recent fenomeen, waar geen specifieke opleidingen voor zijn. Op dit moment leveren de universiteiten geen mensen af die helemaal klaar zijn om dit soort job te gaan doen", licht Liesbeth Wyseur van het departement Welzijn toe. De consulenten begeleiden op dit moment zo'n acht gevangenen die in de speciale deradex-afdeling zitten en een twintigtal gedetineerden in de andere Vlaamse gevangenissen. Daarnaast zijn ze ook de eerste lijn met de begeleiders in de gevangenissen zelf.

Op dit moment leveren de universiteiten geen mensen af die helemaal klaar zijn om dit soort job te gaan doen

Liesbeth Wyseur

Rudy Van De Voorde, de kersverse directeur-generaal van het Gevangeniswezen, benadrukt wel het goede werk dat de consulenten afleveren. "Die mensen slagen erin om alle gedetineerden die wij geïdentificeerd hebben als radicaal of extremistisch of die veroordeeld zijn voor terroristische feiten, individueel te zien. De opdracht van die consulenten bestaat er in de eerste plaats uit om de juiste begeleiding te vinden, zorgen dat ze het contact niet verliezen en dat de gevangenen blinde tijdbommen worden in onze gevangenissen. Om te zeggen dat hun aantal absoluut onvoldoende is, is té kort door de bocht."

Om te zeggen dat hun aantal absoluut onvoldoende is, is té kort door de bocht

Rudy Van De Voorde, directeur-generaal Gevangeniswezen

Meest gelezen