Videospeler inladen...

Hongarije nagelt Guy Verhofstadt aan de schandpaal als wraak

Hongarije start een nieuwe spotcampagne tegen Guy Verhofstadt. Er komen mobiele aanplakborden die de spot drijven met het Europees parlementslid. Verhofstadt had zelf eerder deze maand een gelijkaardige campagne gevoerd tegen de rechtse Hongaarse  premier Viktor Orban.   

Hongarije nagelt Europees liberaal fractieleider Guy Verhofstadt aan de schandpaal. In het straatbeeld in de hoofstad Boedapest en andere steden, waaronder ook Brussel, komen er mobiele aanplakborden waarop Verhofstadts ideeën over migratie worden bekritiseerd.

Correspondent Stefan Bos beschrijft de borden. "Naast een foto van slachtoffers van de aanslagen in Europa sinds 2015, staat een grote foto van Verhofstadt met de tekst: "Verhofstadt zegt: er is geen migratiecrisis. Dit is gestoord"", zegt hij aan VRT NWS. Volgens Bos vindt premier Orban Verhofstadt veel te laks op het vlak van asiel en migratie en wil ze haar eigen harde houding verdedigen. Hongarije heeft hekken gezet aan zijn grenzen en sluit asielzoekers op in containerkampen.  

De Hongaarse regering doet met deze boodschap uitschijnen dat alle migranten terroristen zijn.

Guy Verhofstadt, fractieleider Europese liberalen

Verhofstadt zelfs heeft minder een probleem met het feit dat hij geviseerd wordt. "Met de boodschap heb ik wél een probleem. In deze campagne worden vluchtelingen gelijkgesteld met terroristen. Als al die mensen terroristen zijn", zegt het liberale kopstuk.

Oude vete

De campagne is een wraakactie voor een gelijkaardige campagne die Verhofstadt eerder deze maand met zijn Europese liberale fractie ALDE lanceerde in Brussel. ALDE liet toen een wagen rondrijden voor het Europese parlement en ging er zelfs mee voor de deur staan van Orban zelf. 

De ruzie tussen de twee politici gaat al een tijdje door. Verhofstadt spaart zijn kritiek niet op het mensenrechtenbeleid en de Europese politiek van de regering Orban. Eerder bracht de Hongaarse regering al filmpjes en TV-spots uit tegen hem en Europees parlementslid Judit Sargentini van groenlinks. Zij was een van de voortrekkers van Europese sancties tegen Hongarije, na enkele ondemocratische maatregelen. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen