Videospeler inladen...

Reggae is immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco

De reggaemuziek van Jamaica is ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Dat heeft de VN-organisatie beslist tijdens een zitting in Mauritius. De Unesco zegt dat reggaemuziek een belangrijke bijdrage levert aan de internationale bewustwording over verzet tegen onrecht en onderdrukking via liefde en menselijkheid.  

Reggae is een muziekstijl die na 1930 ontstond bij de afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikaanse (en Indiase) mensen op Jamaïca. De eerste reggaesterren waren Desmond Dekker en Jimmy Cliff. In de jaren 80 brak de stijl wereldwijd door dankzij Bob Marley en de Wailers, zonen Damian en Ziggy Marley, Peter Tosh en Toots en de Maytalls. De grootste reggae-megahit ooit is "No woman no cry" van Marley. 

Typisch voor reggae is het tegendraadse ritme, met de klemtoon op de tweede en vierde tel, en niet op de eerste twee zoals bij pop en rock. Reggae beïnvloedde latere muziekgenres, onder meer de Britse ska, dub, rap en hiphop, en drong door tot de commerciële pop van onder meer Doe Maar en The Police. 

In de reggaemuziek is de tekst van de song erg belangrijk. De lyrics hebben vaak religieuze en politieke betekenissen, ze verwijzen naar positieve ervaringen met softdrugs (ganja) en ze drukken een verlangen uit naar Afrika, het continent van oorsprong van de meeste Jamaïcanen.

Vooral het land Ethiopië is daarbij belangrijk, en de figuur van Ras Tafari, de echte naam van keizer Haile Selassie. Babylon is het symbool van het kwaad. De gelovige reaggaefans halen inspiratie uit de bijbel en de joodse geschiedenis, onder meer de ballingschap en de exodus. Daarnaar verwijst de eerste reaggae-wereldhit, ''Israelites'' van Desmond Dekker in 1968, en de vaak weerkerende term Jah, alias "Jahweh" of "Jehovah".  

Reggae-aanhangers worden rasta's genoemd. Ze verzamelen hun lange haar in dreadlocks. De kleuren van de reggaecultuur zijn groen, geel en rood. Liefhebbers uit onze streken kunnen elke zomer terecht op het populaire festival Reggae Geel. 

Videospeler inladen...

Enkele andere grote reggae-namen zijn Black Uhuru, Lee Perry, Burning Spear, Mighty Sparrow, Musical Youth, Inner Circle en Third World.

Reggae klinkt vaak vrolijk, maar het is ook de muziek van het verzet - tegen slavernij, tegen onrecht, tegen onderdrukking. Zo betekent het bekende nummer van boegbeeld Bob Marley "No woman no cry", eigenlijk "No woman, don't cry". Het is een ode aan de kracht van de Jamaicaanse vrouwen uit de sloppenwijken. Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" en beluister enkele fragmenten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen