Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Gatwick opnieuw open na korte opschorting vluchten

Het luchtverkeer vanaf de Britse luchthaven Gatwick, bij Londen, is  vanavond opnieuw tijdelijk stopgezet. Er was een nieuwe drone gespot in de omgeving van de luchthaven. Na een onderbreking van een goed uur werden de vluchten hervat.  

Vanochtend konden er na twee nachten en een volledige dag van chaos en stilstand weer vliegtuigen landen en vertrekken op de luchthaven van Gatwick. Maar vanavond werd het luchtverkeer weer even stilgelegd, omdat er opnieuw een drone gespot werd in de omgeving van de luchthaven. 

Reizigers informeren zich dus best nog steeds bij hun luchtvaartmaatschappij voor ze naar Gatwick afzakken. 

Sinds woensdagavond maakten meer dan vijftig mensen melding van een drone in de buurt van de luchthaven. Politie en leger zijn ingezet, mét helikopters, maar de ordediensten tasten nog altijd in het duister over wat voor drone het is en wie het onbemande vliegtuigje bestuurt. Eerst werden er bezwaren gemaakt over rondvliegende kogels, maar nu overweegt de politie  om de drone neer te schieten. Volgens de ordediensten gaat het om een 'moedwillige actie' om de situatie rond de luchthaven te verstoren, maar zijn er geen aanwijzingen van terroristische motieven.

De jacht op het onbemande vliegtuigje verloopt erg moeizaam. Frustrerend, volgens de politie: "Elke keer dat we denken dat we dichtbij de bestuurder ervan komen, verdwijnt de drone. Telkens wanneer we de start- en landingsbaan willen heropenen, komt de drone weer tevoorschijn."

De baas van de luchthaven laat weten dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen na het incident, maar verduidelijkt niet welke dat zijn.

Duizenden vluchten en reizigers

De luchthaven vlakbij Londen is de op één na grootste van het Verenigd Koninkrijk, na Heathrow. Gisteren alleen al zijn 760 vluchten geannuleerd, goed voor zo'n 120.000 passagiers. Duizenden mensen zijn gestrand in de luchthaven. 

Door de problemen op de Londense luchthaven zien veel reizigers hun plannen voor Kerstmis in het water vallen:

Meest gelezen