Videospeler inladen...

Di Rupo (PS) vol zelfvertrouwen: "Laten we van 2019 het jaar van de herovering maken"

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil zijn partij na bijna vijf jaar oppositie weer aan alle regeringstafels brengen. Dat heeft hij gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de Franstalige socialisten in Brussel. Hij beschouwt 2019 als het "jaar van  de herovering".

"De regering van MR en N-VA heeft veel geld van een grote groep burgers afgenomen om een kleine minderheid te verrijken", sprak Elio Di Rupo zijn aanhangers toe. "De enige manier om die evolutie te breken, is de PS terug te brengen aan de tafel van de verschillende regeringen."

Het jaar van de reconquista, het jaar van de remontada!

PS-voorzitter Elio Di Rupo

Zijn partij doet het niet zo goed in de peilingen, maar de MR van premier Charles Michel doet het nog veel slechter en lijkt de tol te gaan betalen van deelname als enige Franstalige partij aan een regering waar de N-VA tot voor kort eigenlijk de eerste viool speelde. Di Rupo heeft blauw bloed geroken. "Het is tijd voor de hervorming. Laten we van 2019 een succesvol jaar maken. Het jaar van de reconquista, het jaar van de remontada!"

Di Rupo schuift een reeks sociale maatregelen naar voren waarvan we er al enkele hebben gehoord bij SP.A, de Vlaamse zusterpartij: de btw op elektriciteit terugbrengen naar 6 procent en een minimumpensioen van 1.500 euro per maand. Daarnaast staat de PS ook voor gratis huisarts- en tandartsbezoek, 10.000 sociale woningen meer en pensioen op 65.

Of hij kandidaat-premier wil zijn, wil Elio Di Rupo zich niet uitspreken. "Ik ben hier om de bevolking te overtuigen voor de federale verkiezingen", zegt Di Rupo aan "Terzake". "Na 26 mei zullen we zien wie winnaars zijn in Vlaanderen en Wallonië." Tegelijkertijd wijst hij er fijntjes op dat de N-VA in 2010 ook heel machtig was, maar dat er toen toch een regering zonder de N-VA is gekomen. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Voor de Europese verkiezingen is Paul Magnette het boegbeeld, de burgemeester van Charleroi. Magnette was de gedoodverfde kroonprins van Di Rupo, maar lijkt wel op een Europees zijspoor te belanden.

"Wij zullen na de verkiezingen de campagne binnen de partij openen en dan zal ik kandidaat zijn. In september 2019.", zegt hij in "Terzake". Eerder was al bekend dat Magnette sowieso niet naar het Europees Parlement zal gaan, nu blijkt dat hij toch nog ambities heeft binnen de PS zelf.

Videospeler inladen...

Meest gelezen