Videospeler inladen...

"Verdwenen" Libisch geld: heeft regering iets te verbergen of is het gewoon een rotdossier?

De affaire over de vrijgegeven intresten op bevroren Libisch kapitaal blijft de politieke gemoederen beroeren. Premier Charles Michel (MR) kreeg lastige vragen in de Kamer, maar zijn antwoord bleef vaag omdat hij zich naar eigen zeggen aan de scheiding der machten moet houden. Dat voedt de speculaties dat er iets verborgen moet blijven. Dirk Van der Maelen (SP.A) hamert erop dat de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken alle relevante informatie aan het parlement moeten bezorgen.  

Het Libische dossier is niet nieuw, want de Kamercommissie Financiën is er al mee bezig geweest. "Anderhalf jaar parlementaire ondervraging en we staan vandaag nog altijd op het startpunt", wierp Dirk Van der Maelen premier Michel voor de voeten. "Als een parlement vragen stelt, moet het antwoorden krijgen." Van der Maelen wil dat alle documenten over het beheer van de Libische tegoeden aan de Kamer worden overgemaakt.

Schep duidelijkheid in deze zaak of wil u het in een doofpot?

Kamerlid Veerle Wouters (Vuye&Wouters)

"Het spreekt vanzelf dat de regering samenwerkt met het parlement", luidt het antwoord van de premier. "Maar we zitten hier in een situatie waarin een paar gerechtelijke onderzoeken of procedures bestaan. Er is een scheiding der machten in dit land en dat betekent dat de regering niet in de plaats van de magistratuur mag optreden."

"U hanteert de scheiding der machten als het u uitkomt", aldus een gefrustreerde Veerle Wouters (Vuye&Wouters). "Schep duidelijkheid in deze zaak of wil u het in een doofpot?"

"Het feit dat binnen uw regering een omerta is afgeroepen rond dit dossier, betekent dat er iets verborgen moet blijven", aldus Van der Maelen, die evenmin onder de indruk is van het argument van de scheiding der machten.

Het feit dat binnen uw regering een omerta is afgeroepen rond dit dossier, betekent dat er iets verborgen moet blijven

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A)

Volgens Van der Maelen is er sinds 2012 mogelijk tot 2 miljard euro aan intresten op bevroren Libisch geld weggesluisd. "De topman van de thesaurie (schatkist, nvdr.) heeft toen beslist om die vrij te maken", weet Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de Kamercommissie Financiën. De schatkist baseert zich blijkbaar op een beslissing van een Europese Commissie, die zich op haar beurt zou hebben gebaseerd op een juridische nota die achteraf een "verbale nota" blijkt te zijn.

"Ik kan mij niet inbeelden dat een ambtenaar zo'n beslissing neemt zonder politieke dekking", aldus Van der Maelen. "Ik heb de indruk dat hier nogal wat wordt afgelogen." De SP.A'er wil pas een definitief oordeel vellen als hij alle documenten van de Schatkist en van Buitenlandse Zaken heeft kunnen inkijken. "Het is de rol van een parlement in een parlementaire democratie om een onderzoek in te stellen bij betwistbare beslissingen van de regering."

Dit is een rotdossier waarvan ik vind dat de onmacht die wij moeten ondergaan heel wat vragen oproept

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V)

Van Rompuy erkent dat dit gebrek aan politieke dekking "een gigantisch probleem" is. "Het stoort mij dat wij niet weten waar dat geld naartoe is", geeft hij toe. "Dit is een rotdossier waarvan ik als Belgisch parlementslid vind dat de onmacht die wij moeten ondergaan heel wat vragen oproept."

Van Rompuy engageert zich om als voorzitter van de bevoegde Kamercommissie al het mogelijke te doen om meer klaarheid te scheppen. "De waarheid is niet eenvoudig omdat wij niet alle kaarten in handen hebben."

Bekijk hieronder het interview met Eric Van Rompuy (CD&V) en Dirk Van der Maelen (SP.A) in Villa Politica:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder Eric Van Rompuy (CD&V) en Dirk Van der Maelen (SP.A) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen