"Door "Like a prayer" werd er plots 'Black Jesus' naar mij geroepen!"

Een zwarte heilige, brandende kruisen, verwijzingen naar de Ku Klux Klan, een opgewonden Madonna die naakte voeten kust. Meer was er niet nodig om 30 jaar geleden, bij de release van "Like a prayer", de goegemeente gechoqueerd te krijgen. Zelfs vanuit Vaticaanstad werd moord en brand geschreeuwd en Pepsi Cola moest noodgedwongen een reclamecampagne met "boosdoenster" Madonna annuleren. "Like a prayer" schoot vervolgens naar de top van de hitparades waar ook ter wereld. En dat kwam dan weer goed uit voor de toen 27-jarige Leon Robinson, die de rol van zwarte heilige ("Iedereen dacht dat ik Jezus speelde, maar dat was helemaal niet zo.") in de video speelde en die daarna een mooie carrière als acteur en zanger wist uit te bouwen.

Leon Robinson: "Aanvankelijk was ik niet zo geneigd om mee te werken. Ik was een serieus acteur en zag me niet zomaar meedansen in een video van Madonna. Maar mijn manager bleef aandringen en vond dat ik tenminste de regisseur van de video moest ontmoeten, Mary Lambert. Zij was ook regisseur van bioscoopfilms (zoals van "Siesta" uit 1987 en "Pet sematary" uit 1989, nvdr), dus waarom niet? Vanaf het moment dat ik de kamer binnenstapte waar onze ontmoeting zou plaatsvinden, was het een en al opwinding bij iedereen die daar aanwezig was. En dat waren vooral vrouwen, dus voelde ik me erg op mijn gemak." (Madonna Tribe, juni 2009)

"Toen Mary me uitlegde wat er van mij verwacht werd, wist ik dat men een acteur zocht voor die rol. En geen fotomodel. "Dus je wil dat ik een standbeeld speel dat tot leven komt en wiens voeten door Madonna gekust worden?", zei ik, "Wel, ik denk dat ik daar wel in staat toe ben!"" (Madonna Tribe)

"Hoe controversieel de video ook was, mijn carrière heeft die zeker en vast een boost gegeven. En niet alleen die van mij. Ik denk dat iedereen die erbij betrokken was er zijn voordeel uit gehaald heeft. Niet alleen in de VS kende men mij, waar ik al in een paar films had meegespeeld, maar waar ook ter wereld wist men op een gegeven moment op mijn gezicht een naam te plakken. Dus kan ik niet anders dan besluiten dat die video me geholpen heeft in de uitbouw van mijn carrière." (iRock Jazz, februari 2013)

Mocht ik het kunnen overdoen, dan zou ik dat zeker doen

"De controverse die volgde had ik vooraf niet kunnen inschatten. Maar overal ter wereld werd de video een onderwerp tijdens nieuwsuitzendingen. Met dank ook aan Pepsi, die een promotiecampagne inderhaast onderbrak, waardoor de video nog meer besproken werd. En plots werd ik nageroepen als 'Black Jesus'. Nee, ik heb geen enkele spijt dat ik aan die video meegewerkt heb." (Madonna Tribe)

"Mocht ik het kunnen overdoen, dan zou ik dat zeker doen. Al was het alleen maar om mijn naam bekender te maken. Bovendien vond ik het lied geweldig en de boodschap nog meer. En daar komt het voor mij als acteur toch op neer: dat ik een verhaal kan vertellen. En dit was zonder twijfel een erg goed verhaal." (iRock Jazz)

"Ik ben nooit persoonlijk aangevallen voor die rol. Integendeel zelfs, iedereen was vol lof. De controverse is vooral ontstaan omdat men de volledige video niet gezien had. Men had brandende kruisen gezien, een zwarte heilige, Madonna die voeten kuste. Omdat het over religie gaat, een onderwerp waar iedereen gevoelig voor is, zit men snel op zijn paard. Wie een andere mening heeft, die werkt zichzelf in de problemen." (Entertainment Scoop, juni 2014)

"Hoeveel ik aan die video verdiend heb, dat weet ik niet meer. Maar het was zeker niet een bedrag dat vergelijkbaar is met wat ik als acteur verdiende." (Madonna Tribe)

"Hoe ik me Madonna tijdens de opnames van de video herinner? Zo lief en vriendelijk dat ze was. We hebben heel wat tijd samen doorgebracht en ze bleef almaar even lief. Ze heeft me nadien zelfs nog een geschenkje opgestuurd, toen ik met een nieuw project startte." (Madonna Tribe)

"Ik heb samen met Madonna geschiedenis met "Like a prayer" geschreven." (Ebony, maart 2016)

"Hoe spectaculair muziekvideo’s momenteel ook mogen zijn, met al die technologische hoogstandjes, "Like a prayer" houdt zovele jaren toch nog stand en stijgt daar zelfs nog boven." (Madonna Tribe) In 2011 werd de video door muziekwebsite Billboard  tot 2e beste video ooit uitgeroepen, na Michael Jacksons "Thriller". 

Robinson wist na "Like a prayer" een van de hoofdrollen in de wacht te slepen in het kassucces "Cool runnings", gebaseerd op de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Spelen in Calgary. Daarna volgden nog rollen in onder meer "Cliffhanger" (met Sylvester Stallone), "Waiting to exhale" (met Whitney Houston), "The Brooklyn Heist" (met Danny Masterson) en in de miniserie "The Temptations". Intussen werkte hij gestaag aan een muziekcarrière, als zanger van de reggae-soulband Leon & The Peoples. Hun debuut-cd werd in 2007 genomineerd voor een "International Reggae and World Music Award".  Robinson, intussen 56, was getrouwd met fotomodel en reality-actrice Cynthia Bailey. Hij heeft één dochter, Noelle.

"Like a prayer" bereikte in april 1989 ook de hoogste positie in de Ultratop. In het jaaroverzicht belandde de single uiteindelijk op de 12e plaats:

Meest gelezen