PA Wire/PA Images

Conflict tussen Britse regering en Iran: Brits-Iraanse die vastzit in Iraanse cel krijgt diplomatieke status

De Britse regering wil Iran onder druk zetten om een Brits-Iraanse vrouw vrij te laten. Dat ze voortaan diplomatieke bescherming geniet, heeft tot gevolg dat haar zaak opgetild wordt tot een conflict tussen twee staten, tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran.

Cursus journalistiek

Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in april 2016 gearresteerd op de luchthaven van Teheran. Enkele maanden later werd ze veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens spionage. De Brits-Iraanse had een cursus gegeven aan Iraanse journalisten en bloggers, en werd ervan beschuldigd dat ze de Iraanse regering ten val had willen brengen.

Campagne

Zaghari-Ratcliffe werd gearresteerd in het bijzijn van haar toen twee jaar oude dochter. Die verblijft sindsdien bij haar grootouders in Teheran, zodat ze haar moeder kan bezoeken. Kort na Zaghari's arrestatie startte haar Britse echtgenoot een campagne voor haar vrijlating, maar daarmee boekte hij tot nu toe weinig succes. Haar belangen werden evenmin gediend door onhandige uitspraken van de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Medische zorg

De huidige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt geeft Zaghari-Ratcliffe nu de diplomatieke status, in een poging om de druk op de Iraanse regering op te voeren om haar vrij te laten. Het is een ongebruikelijke maatregel, die Hunt neemt omdat hij oordeelt dat Iran niet voldoet aan zijn humanitaire verplichtingen. Volgens Hunt verleent Iran Zaghari-Ratcliffe niet de medische zorg die ze dringend nodig heeft.

Internationaal conflict

Of de maatregel zal leiden tot een snelle doorbraak in de zaak is onduidelijk. Maar de Britse regering tilt de zaak nu wel op tot een conflict tussen twee staten, waardoor de relaties tussen de twee landen onder druk komen te staan.

Meest gelezen