Eurosceptische partijen bundelen krachten: Duitse AfD sluit zich aan bij fractie van Italiaanse Lega en Vlaams Belang

De Italiaanse regeringspartij Lega en de Duitse oppositiepartij AfD zullen na de Europese verkiezingen een nieuwe fractie van eurosceptische partijen vormen in het Europees Parlement. Ook het Rassemblement National van Marine Le Pen en Vlaams Belang zullen daar deel van uitmaken.    

"Het nieuws vandaag is dat we onze familie uitbreiden en een nieuwe Europese droom zullen proberen te realiseren. Voor veel burgers betekent Europa vandaag niet langer een droom, maar wel een nachtmerrie", zei Lega-partijleider en Italiaans vicepremier Matteo Salvini op een persconferentie in Milaan.

Salvini sprak er in naam van Europa van Naties en Vrijheid, zijn huidige fractie, waar ook het Franse Rassemblement National en Vlaams Belang in zitten.  Andere leden zijn onder meer de Oostenrijkse FPÖ en de Nederlandse PVV van Geert Wilders. Al die partijen zullen na de Europese verkiezingen samen een nieuwe fractie vormen met de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD). Die fractie zal ook een nieuwe naam krijgen. Volgens Belga zal ze Europese Alliantie van Volken en Naties heten (EAPN, naar de Engelse naam). Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken kon dat nog niet aan onze redactie bevestigen.

Ook de Deense Volkspartij en de Finse Partij zullen zich daarbij aansluiten. Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orban en de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) doen niet mee.

De rechtse, eurosceptische en eurokritische partijen zijn in het huidige parlement verdeeld over drie fracties: Europa van Naties en Vrijheid, met onder andere Lega, Rassemblement National en Vlaams Belang; Europa van Vrijheid en Directe Democratie, met Alternative für Deutschland en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging; en de Europese Conservatieven en Hervormers, waar onder meer de N-VA en de Britse Conservatieve Partij in zit.

"Willen grootste en belangrijkste fractie worden"

"Het is onze bedoeling om de grootste, belangrijkste en numeriek sterkste fractie te vormen en de groep met de meest frisse ideeën, die in alle, of bijna alle lidstaten vertegenwoordigd is", zei Salvini. De grootste fractie worden, zal niet vanzelfsprekend zijn, want zelfs een Lega-minister gaf in de krant La Stampa toe dat ervan uitgegaan wordt dat de eurosceptici na de verkiezingen "120 tot 140" zetels kunnen inpalmen in het Europees Parlement. Om een fractie te kunnen vormen, moeten minstens 25 parlementsleden uit zeven of meer lidstaten de handen in elkaar slaan.

Volgens de meest recente peilingen zouden de Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten (S&D) ook in het volgende parlement de grootste fracties blijven, met respectievelijk 188 en 142 zetels, maar zouden ze tientallen zetels moeten inleveren in vergelijking met de huidige samenstelling van het parlement. Op die manier zouden EVP en S&D samen geen meerderheid meer halen, waardoor er naargelang de dossiers alternerende coalities kunnen worden gevormd.

Meest gelezen