AFP or licensors

Eerste nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen komen naar Florennes

De luchtmachtbasis van Florennes ontvangt als eerste de nieuwe gevechtsvliegtuigen van het type F-35. Dat heeft Defensieminister Didier Reynders gezegd. De toestellen komen er aan vanaf 2025. België heeft vorig jaar 34 F-35's besteld van de Amerikaanse producent Lockheed Martin.

De eerste toestellen worden vanaf 2023 geleverd in de Verenigde Staten, voor de opleiding van de piloten. "De fysieke aankomst van de F-35 vindt plaats in 2025 in Florennes", aldus minister van Defensie Didier Reynders, tijdens een bezoek aan de Luchtcomponent.

"Per jaar zullen 4 of 5 vliegtuigen geleverd worden," zegt Gregory Bogaerts van de Luchtmacht. Uiteindelijk zullen er 17 in Florennes en 17 in Kleine Brogel geplaatst worden.  De reden waarom de eerste naar Florennes gaan is omdat de infrastructuur daar het meest aan vernieuwing toe is."

Op de luchtmachtbasissen van Florennes en Kleine Brogel zullen  infrastructuurwerken uitgevoerd worden om de nieuwe gevechtsvliegtuigen vanaf 2023 te stationeren. Die werken zullen samen zowat 300 miljoen euro kosten.

Meest gelezen