Hoe sterk moet een lijstduwer zijn? Geldt de grondwet ook in de lucht? "Durf te vragen" beantwoordt al je vragen

De verkiezingen komen eraan en dus gaat het in de media weer grotendeels over lijsten, lijsttrekkers en lijstduwers. Over kiesdrempels, het cordon sanitaire of de maximumfactuur. Woorden die je misschien doen zweten. Daarom heeft VRT NWS de rubriek "Durf te vragen" in het leven geroepen. Daarin leggen we op een eenvoudige manier een heleboel politieke woorden uit. Hier leggen we uit hoe de rubriek werkt.

Hoe werkt het?

Kan je stemmen op de koning? Telt de grondwet ook in de lucht? Kan je vallen over de kiesdrempel? Domme vragen bestaan niet, dus we geven op alles een antwoord.

In de rubriek "Durf te vragen" vind je moeilijke woorden die politici en journalisten vaak in de mond nemen, maar die je misschien niet helemaal begrijpt. Wij leggen ze uit.

Bovenaan de rubriek vind je een beperkte selectie van woorden/vragen die de redactie zelf samengesteld heeft. Even verderop zijn alle woorden/vragen onderverdeeld in categorieën.

Zelf zoeken

Vind je niet meteen een antwoord op je vraag terug, dan kan je ook zelf gericht zoeken naar een term, door die in te geven in de zoekbalk. Weet je bijvoorbeeld niet wat statiegeld is, tik het woord in in de zoekbalk en je krijgt meteen het antwoord.

We starten met 20 vragen. In de komende dagen en weken tot aan de verkiezingen, zullen daar nog meer vragen bij komen.

Geen antwoord gevonden? Stel zelf een vraag!

Vind je toch niet alles wat je wil weten? Zijn we woorden of vragen vergeten waar jij absoluut een antwoord op wil krijgen, dan kun je zelf een vraag of woord suggereren door op "Stel zelf een vraag" te klikken. We kunnen niet beloven dat we elke inzending kunnen behandelen, maar elke beantwoorde vraag voegen we wel toe aan onze rubriek.

Meest gelezen