Videospeler inladen...

Vlaams doopcharter voor studentenclubs zet 'respect' centraal

In Gent is het Vlaams doopcharter voor studenten­organisaties voorgesteld. Na de dood van een student tijdens de doop bij een Leuvense studentenclub, werkte Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) een nieuw charter uit. Het Vlaams doopcharter zet respect centraal.

Na de dood van  een student tijdens een doopritueel bij een studentenclub in Leuven enkele maanden geleden, was de vraag naar een aangescherpt doopcharter voor alle studentenclubs groot. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werkte een doopcharter uit en roept alle Vlaamse studentenverenigingen, studentenclubs, universiteiten en hogescholen op om het Vlaams charter te ondertekenen. 

'Respect' is het sleutelwoord

Het Vlaams doopkader is er gekomen na veelvuldig overleg met vertegenwoordigers van studentenverenigingen, studentenraden, de Vlaamse Vereniging voor Studenten en alle instellingen hoger onderwijs. In het kader worden 10 algemene principes opgesomd waarbij respect de leidraad is. Respect voor elkaar, respect voor ieders overtuiging, respect voor de wetgeving. Het respecteren van grenzen en de zorg voor het welbevinden van alle leden is de centrale boodschap van dit doopcharter.

Ik heb het ook meegemaakt met mijn kinderen dat er wekenlang een lookgeur in onze living hing na een doopritueel

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Minister Crevits is tevreden met het charter. “Dopen zijn van alle tijden en het is goed dat ze in de toekomst blijven bestaan”, verduidelijkt ze. “Ik heb het ook meegemaakt met mijn kinderen dat er wekenlang een lookgeur in onze living hing na een doopritueel”. Dat ‘respect’ centraal staat, was voor haar heel belangrijk.

“Het is goed dat elke jongere in Vlaanderen weet dat als hij deelneemt aan een doopritueel hij zijn eigen grenzen mag stellen”, zegt minister Crevits. “Wie vindt dat zijn integriteit geschonden wordt, moet dit kunnen zeggen, zonder dat dit betekent dat hij niet gedoopt wordt. Studenten blijven baas over hun eigen lichaam en kunnen niet verplicht worden tot bijvoorbeeld overmatig drankgebruik.”

Verwerken in lokale doopcharters

Voor elke universiteit of hogeschool, voor elke stad of regio zijn er verschillende aandachtspunten die best lokaal aangepakt worden. Deze principes van het Vlaams doopkader zullen dan ook verder concreet vertaald worden in de lokale doopcharters. Het is de bedoeling dat de clubs en de verenigingen de charters als gedragscode gebruiken voor hun leden en deelnemers van activiteiten. 

Vlaams minister van Onderwijs Crevits roept alle studentenorganisaties in Vlaanderen en Brussel op om het Vlaams doopkader te ondertekenen. Op de website onderwijs.vlaanderen.be/vlaams-doopkader is het kader terug te vinden samen met een lijst van alle studentenorganisaties die het Vlaams doopkader hebben ondertekend.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen