Actievoerders voor schone lucht aan meer dan 100 schoolpoorten

Vandaag zijn er op meer dan 100 plaatsen in ons land acties van Filter Café Filtré. Dat is de burgerbeweging die actievoert tegen luchtvervuiling bij de schoolpoorten. Het initiatief startte in maart van dit jaar na een tv-uitzending van Pano op Eén. Vandaag is de negende en voorlopig laatste actiedag. "We wilden doorgaan tot aan de verkiezingen en dat is gelukt", zegt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. 

Uit de Panoreportage in maart bleek hoe vuil en ongezond de lucht is bij onze scholen. Na de uitzending besloten bezorgde ouders in Brussel te reageren en de politiek te confronteren met hun beleid. Op vrijdag voor schooltijd bezetten ze korte tijd de straat voor de school om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in de schoolomgeving. 

Het protest startte in Brussel maar dijde als snel uit naar het hele land. Vandaag zijn we 7 maanden verder en wordt voor de 9de keer actiegevoerd. In Brussel zijn er op een 60-tal plaatsen acties. In het hele land wordt aan meer dan 100 scholen gedemonstreerd.

Tot aan de verkiezingen

“We wilden met onze acties doorgaan tot aan de verkiezingen en dat is gelukt”, zegt Annekatrien Verdickt. Zij was een van de initiatiefneemsters van Filter Café Filtré. Vandaag staat ze in Brussel aan de poorten van MABO (Maria Boodschap), de school waar alles half maart begon. 

“Het doel is nog niet bereikt. Er is een soort bewustwording. We voelen dat er een politieke wil is om er iets aan te doen, in Brussel vooral, maar er is nog heel veel werk aan de winkel", zegt ze. Voorlopig zijn er geen plannen om de acties na de verkiezingen voort te zetten. 

Meest gelezen