De Zweedse coalitie breekt Open VLD wat zuur op

Het land van de Doeners lijkt niet echt warm te lopen voor Open VLD. Net zoals Zweedse coalitiepartners N-VA en CD&V krijgen de Vlaamse liberalen een verlies te verwerken. De partij van voorzitter Gwendolyn Rutten strandt op 11 à 14 procent, een achteruitgang van verschillende procentpunten. Enkele partijkopstukken krabben zich achter de oren.

Net als haar Vlaamse coalitiepartners en de traditionele partijen boert Open VLD achteruit. Voor het Vlaams Parlement is er sprake van zo'n 1,1 procentpunt verlies, voor de Kamer zo'n 1,5 procentpunt. 

Bijna in elke kieskring staat Open VLD op min. Alleen in West-Vlaanderen kan de schade worden beperkt door lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne (Kamer) en Bart Tommelein (Vlaams Parlement). Ook Bart Somers kan in Antwerpen verhinderen dat zijn partij verliest op Vlaams niveau.

Vooral in het blauwe bolwerk Oost-Vlaanderen moeten de liberalen terrein prijsgeven, ondanks bekende lijsttrekkers als Alexander De Croo (Kamer) en Carina Van Cauter (Vlaams Parlement). In Vlaams-Brabant lijkt het Maggie-effect helemaal uitgewerkt, want Open VLD verliest voor de Kamer 9,5 procent. Ook de Vlaamse lijst onder leiding van voorzitter Gwendolyn Rutten moet ruim 3 procentpunt verlies incasseren. In Limburg kunnen Lydia Peeters (Vlaams Parlement) en Patrick Dewael (Kamer) het verlies beperkt houden.

Ook in Brussel staat Open VLD op verlies. De lijst van Guy Vanhengel gaat zo'n 11 procentpunt achteruit.

In de liberale rangen lijkt enige twijfel over het cordon sanitaire te sluipen nu Vlaams Belang zo goed lijkt te scoren. . "We moeten kijken of het in deze tijd nog realiseerbaar en nuttig is", zegt Kamerlid Luk Van Biesen.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq is het alvast niet eens met zijn partijgenoot Van Biesen. Hij stuurt een tweet de wereld in. Partijvoorzitter Rutten treedt De Clercq bij op Twitter, nog voor ze een toespraak tot haar militanten houdt.

Het blauwe verlies heeft enkele opvallende gevolgen. In Oost-Vlaanderen zijn Egbert Lachaert en Veli Yüksel niet verkozen voor de Kamer, in West-Vlaanderen valt Mercedes Van Volcem uit de boot voor het Vlaams Parlement ten voordele van Francesco Vanderjeugd, in Vlaams-Brabant is wit konijn Goedele Liekens meteen verkozen als Kamerlid en grijpt Luk Van Biesen naast de prijzen, wat ook geldt voor onderwijsspecialist Jo De Ro in het Vlaams Parlement.

Bekijk hieronder hoe de uitslag verder evolueert voor Vlaams Parlement en Kamer:

Meest gelezen