FC Barcelona lanceert nieuw shirt met politiek tintje: "Catalaanse roots niet vergeten"

FC Barcelona, de Spaanse landskampioen, heeft een nieuwe outfit voor uitwedstrijden voorgesteld. Een geel shirt met rode diagonale strepen, een verwijzing naar de Catalaanse vlag. Een politiek statement, en dat in onrustige tijden waar het conflict tussen Catalonië en Spanje weer opborrelt. "FC Barcelona is in 120 jaar tijd uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats tussen diverse mensen, landen en culturen, maar dat wil niet zeggen dat het zijn Catalaanse oorsprong en cultuur vergeet", zegt de club.

FC Barcelona heeft voor dit voetbalseizoen al drie nieuwe outfits in omloop, maar dat houdt de Spaanse landskampioen niet tegen om nog een vierde te lanceren. En die springt extra in het oog: het nieuwe shirt is geel gekleurd en vooraan prijken vier rode diagonale strepen. Een verwijzing naar La senyera, de Catalaanse vlag. Een en al symboliek, en dat in politiek woelige tijden in Spanje.

FC Barcelona stelde de nieuwe outfit voor het eerst voor in een filmpje met Sergi Roberto, middenvelder en Spaans international, en Vicky Losada, topspeelster van Barcelona's vrouwenelftal. In het filmpje gaat de club dieper in op de identiteit en de nalatenschap van de club, om dan het nieuwe shirt voor te stellen.

Met als bijhorende boodschap: "Waar we ook vandaan komen. Zoveel jaar al voelen we het. Al 120 jaar zit het diep in ons. Ho portem dins (Catalaans voor Het zit diep in ons, red)."

(tekst gaat voort onder de tweet)

"De slogan Ho portems dins is gekozen om de essentie van Barça weer te geven, en een van de factoren die "meer dan een club zijn" betekent. Namelijk: trots zijn om bij Barcelona en bij Catalonië te horen", zegt de club op zijn website.

"FC Barcelona presenteert nieuwe truitjes voor dit seizoen met de kenmerken van de senyera, ter ere van de oorsprong en geschiedenis van de club. In 120 jaar tijd is FC Barcelona uitgegroeid tot een entiteit die openstaat voor de wereld, een ontmoetingsplaats tussen diverse mensen, culturen en landen, die sport ziet als iets dat bruggen kan bouwen tussen mensen. Maar dat betekent echter niet dat het zijn gevoel voor de Catalaanse identiteit, cultuur en waarden verloren is."

(tekst gaat voort onder de foto)

FC Barcelona

Veroordeling

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat FC Barcelona een vierde seizoensoutfit lanceert. Het moment is niet toevallig: eind deze maand viert de Catalaanse club haar 120e verjaardag. Maar de bekendmaking valt ook op een moment dat de spanningen tussen Catalonië en de Spaanse regering opnieuw hoog oplopen.

Een maand geleden veroordeelde het Spaanse hooggerechtshof 7 Catalaanse politici en 2 activisten tot celstraffen tussen 9 en 13 jaar voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Die veroordeling leidde tot dagenlange massaprotesten in Catalonië. Vooral in Barcelona draaide die protesten uit op geweld, en daarbij raakten honderden mensen gewond.

De aanhoudende manifestaties hadden ook een sportief gevolg. Op 25 oktober had in Barcelona de beroemde El Clásico tegen Real Madrid, de traditionele aartsrivaal uit de Spaanse hoofdstad, gespeeld moeten worden. Maar dat duel werd door het geweld uitgesteld naar 18 december.

Vuurdoop op 1 december, in Madrid

Het is de bedoeling dat de truitjes gedragen worden op bepaalde uitwedstrijden in de Spaanse competitie, zowel door het mannen- als door het vrouwenelftal. De vuurdoop komt er al meteen op een gevoelige locatie: de spelers van Barça zullen voor het eerst in de nieuwe shirts verschijnen in de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid op 1 december. In de Spaanse hoofdstad dus. Het is voorlopig nog de vraag of de 11 spelers van FC Barcelona de nieuwe shirts ook zullen dragen in de wedstrijd tegen Real Madrid op 18 december.

Politiek statement

FC Barcelona heeft zijn Catalaanse roots nooit onder stoelen of banken. Zo is de Catalaanse vlag een belangrijk symbool voor de club en voor de supporters. Het is ook niet de eerste keer dat de senyera opduikt in de collectie shirts van FC Barcelona. De laatste keer was dat het geval in het seizoen 2013-2014.

En de club durft ook politieke standpunten in te nemen. Na de veroordeling van het Spaanse gerechtshof vorige maand verspreidde FC Barcelona een statement waarin het stelde dat een celstraf niet de oplossing voor het Catalaans-Spaanse conflict is. "Een oplossing kan alleen maar voortkomen uit een politieke dialoog. De club roept alle politieke leiders om een proces van dialoog en onderhandeling te leiden."

(tekst gaat voort onder de tweet)

Hoe voetbal en politiek vermengd geraken

Niet alleen het shirt weekt reacties los op sociale media, ook een promofilmpje voor de nieuwe outfit doet dat. Daarin komt Pep Guardiola aan het woord met een quote van toen hij nog trainer van FC Barcelona was. Zijn omschrijving van Catalonië als "een klein land", ligt gevoelig. De Spaanse autonome regio een land noemen, is een politiek standpunt innemen, zeker nu er zowel in Spanje als in Catalonie een opbod aan nationalistische gevoelens leeft.

Pep Guardiola is niet de enige die publiek een politiek standpunt inneemt. Ook Barça-sterspeler Gerard Piqué uitte eerder al meermaals kritiek over de houding van de Spaanse regering ten aanzien van Catalonië.

Gisteren kreeg Picqué in Spanje heel wat persaandacht toen hij tijdens de voorstelling van de nieuwe Davis Cup in Madrid in de buurt kwam van enkele rechtse en extreemrechtse politici. Achter hem zat een bijzonder verveelde Javier Ortega Smith, de secretaris-generaal van het extreemrechtse Vox die weigerde om Gerard Piqué te groeten omdat Piqué volgens hem “neerkijkt op Spanje”.

Na afloop vertelde Ortega Smith aan een journalist van het sportprogramma El Chiringuito de Jugones dat niemand zich zorgen hoefde te maken: hij was niet achter Picqué gaan zitten om hem een "mep op zijn achterhoofd te geven".

Javier Ortega Smith (met groene das achteraan), Gerard Piqué vooraan

Meest gelezen