Videospeler inladen...

Moeder van vermoorde Britta Cloetens: "Ik zou toch graag weten waar ze is"

“Ik zou toch graag weten waar ze is.” Dat zegt de moeder van Britta Cloetens, een jonge vrouw van 25 die in 2011 gewelddadig overleed. Haar lichaam werd nooit gevonden. De opmerkelijke zaak wordt helemaal ontrafeld in een nieuwe driedelige reeks, “De verdwijning van Britta Cloetens”, van VRT NWS-justitiejournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans. Aan de hand van uniek dossiermateriaal, videoverhoren en gesprekken met alle betrokkenen reconstrueren zij het dossier met de ultieme vraag: waar is Britta Cloetens?  

In april 2011 bezoekt Britta Cloetens een aantal showrooms, op zoek naar een nieuwe auto. Ze stapt ook de Hondagarage binnen aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Die showroom heeft ze nooit levend verlaten. Maar wat zich daar precies afgespeeld heeft, blijft onduidelijk.   

Lees verder onder de trailer voor de reeks.

Videospeler inladen...

De ouders van Britta Cloetens voelen onmiddellijk dat er iets ernstigs aan de hand is. Telefoons naar hun dochter blijven onbeantwoord. “Ik vond dat raar: we belden naar haar thuis en ze nam niet op, en op haar gsm ook niet. Dat kon niet bij Britta. Ze was altijd bereikbaar.”

De ongerustheid neemt toe en ’s maandags, twee dagen na de verdwijning, stapt de moeder van Britta naar de politie om aangifte te doen. “Ik vond het heel moeilijk om naar een politiekantoor gaan. En dan nog om uw eigen dochter te moeten aangeven als vermist. Maar ja, op den duur moet je wel. Je kan toch niet blijven wachten? Dat maakt het alleen nog moeilijker.”    

Wat start als een onrustwekkende verdwijning evolueert snel naar een moordonderzoek. Met vrijwel meteen een verdachte: Tijl Teckmans, de verkoper die haar in de showroom geholpen heeft én de man die haar het laatst levend gezien heeft.   

Lees verder onder de foto.

Een dag na de verdwijning vertrekt Teckmans op reis naar Egypte. De politie belt hem tijdens die reis, maar hij zegt absoluut van niets te weten. Nochtans stapelen de bewijzen zich met de dag op. Wanneer hij terugkeert van vakantie, wordt hij op de luchthaven gearresteerd. Maar hij blijft alles ontkennen en gedraagt zich in de verhoren erg manipulatief. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld. Maar waar het lichaam van Britta ligt, heeft hij nooit willen zeggen.

Hopen op een doorbraak

De makers van de reeks, VRT NWS-journalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans, kregen exclusieve toegang tot de videoverhoren van Teckmans. Ze tonen ook videobeelden van de gerechtelijke reconstructie met Teckmans. “Ik had het onderzoek naar de verdwijning van Britta Cloetens gevolgd in 2011 en later ook het proces tegen Tijl Teckmans”, zegt Caroline Van den Berghe.

“De zaak heeft mij nooit losgelaten. Toen we vorig jaar aan het gerecht en de federale politie voorstelden om deze documentaire te maken, zetten zij meteen het licht op groen. Ook bij hen blijft dat knagende gevoel dat het dossier niet af is. De documentaire geeft een unieke inkijk in het onderzoek en de ondervragingen van Tijl Teckmans. We hopen dat we met dit programma alsnog tot een doorbraak kunnen komen, zodat haar ouders Britta eindelijk een laatste rustplaats kunnen geven.”

Lees verder onder de journaalreportage over de zaak-Britta Cloetens en de aankondiging door onze justitiespecialist Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Ook collega Dirk Leestmans was geïntrigeerd door de zaak: “Hoe kan je in het hoofd kijken van een verdachte? En hoe krijg je als speurder informatie van een verdachte die alleen hij kent? Dat proberen we stap voor stap in deze documentairereeks bloot te leggen.”

Kijk vanavond naar de eerste aflevering van "De verdwijning van Britta Cloetens”, Start van het onderzoek, om 21.30 uur op Eén. De volledige reeks is vanaf vanavond ook te zien op VRT NU.  

De ouders van Britta Cloetens

Meest gelezen