OPROEP: zing vanavond het nummer "Mia" van Gorki als steun voor hulpverleners

Er circuleert een oproep via sociale media om vanavond het nummer "Mia" van Gorki te zingen als steunbetuiging voor de vele hulpverleners tijdens deze coronacrisis. De Gentse muzikante Dorien Staljanssens roept op om dit nummer massaal te zingen, vanavond om 19.00 uur. "Ik hoop dat iedereen het nummer 'Mia' heel luid gaat zingen vanop zijn balkon, vanuit alle ramen en deuren en dat we zo elkaar een hart onder de riem kunnen steken!"

De filmpjes van zingende Italianen op balkons van appartementsgebouwen circuleren al een paar dagen op sociale media. Ze zingen en klappen met de handen, gebruiken potten en pannen om een muzikaal eerbetoon te geven aan de vele hulpverleners tijdens deze moeilijke tijden. Maar in Gent en in heel Vlaanderen wordt nu gevraagd om dit ook te doen. "Muziek geeft hoop en troost", zegt Dorien Staljanssens.

Filmpjes van zingende mensen

"Ik ben zelf muzikante en af en toe post ik eens een filmpje op Facebook. Een van de fans uit Italië reageerde daarop met een filmpje waarop je Italianen op een balkon zag staan om te zingen als troost voor elkaar en om de hulpverleners daar een hart onder de riem te steken", vertelt Dorien. "Ik dacht onmiddellijk dat het superleuk zou zijn om dat ook in België te doen."

We willen het nummer "Mia" zingen als hoop en troost voor elkaar en om alle hulpverleners een hart onder de riem te steken voor al hun harde werk
Muzikante Dorien Staljanssens

"Afgelopen zaterdag was de eerste dag dat we binnen moesten blijven. Dus ik besloot om creatief te zijn en een evenement aan te maken op Facebook om ook zoiets te lanceren bij ons." En dat evenement zou dus vanavond moeten plaatsvinden: "Ik vraag aan mensen om op woensdagavond 18 maart om 19.00 uur het nummer 'Mia' van Gorki te zingen."

Waarom "Mia"?

"Het is een beetje een heilig nummer. Iedereen kent het en het symboliseert zo'n beetje samenhorigheid. We spelen het nummer ook vaak met onze band en we merken dat mensen het nummer ook echt graag meezingen." 

Je kan gewoon meezingen, maar ben je muzikant dan vind je ook een partituur voor je instrument online
Muzikante Dorien Staljanssens

Iedereen kan meezingen en meespelen

De oproep van Dorien kreeg onmiddellijk veel respons. Mensen begonnen te delen en affiches te maken. "Er staat zelfs een partituur online voor verschillende instrumenten, zo kunnen muzikanten ineens meespelen met hun instrument." Dorien hoopt dat het een massaal muzikaal eerbetoon wordt: "Het initiatief begon in Gent maar de vraag kwam al snel van mensen uit de verschillende provincies om het evenement open te trekken naar heel Vlaanderen. Dus dat doen we nu."

Het evenement vindt deze avond plaats om 19.00 uur. "Ik hoop dat iedereen het nummer 'Mia' heel luid gaat zingen vanop zijn balkon, vanuit alle ramen en deuren en dat we zo elkaar een hart onder de riem kunnen steken. Muziek is zo belangrijk nu, want die kan hoop en troost bieden."

Meest gelezen