Brusselse peuter zit zonder ouders vast in Spanje: "Ik weet niet wanneer ik mijn dochter weer ga zien"

Door de coronamaatregelen zit een Brussels kind van anderhalf jaar oud vast in Spanje, zonder haar ouders. Begin maart vertrok het kind samen met haar grootouders naar Almeria, een provincie in het Zuiden van Spanje. Haar moeder, een vrouw uit Schaarbeek, zou een week later afreizen naar Spanje om er samen met haar ouders en dochter vakantie te nemen. Maar de verstrengde coronamaatregelen en het plotse sluiten van de landsgrenzen maakten die plannen onmogelijk. De jonge moeder mag niet langer België verlaten en Spanje mag ze, als niet-Spanjaard, niet binnen. “Ik weet niet hoe lang ik mijn dochter niet ga kunnen zien.”

Het moest een mooie vakantie worden, vertelt de 33-jarige Evy uit Schaarbeek aan Radio 2 Vlaams-Brabant. “Mijn dochter Camilia zou voor het eerst zonder mij weggaan. Op 9 maart vloog ze samen met haar grootouders naar Albox, een klein stadje in de zuidelijke provincie Almeria in Spanje. Ik zou een dikke week later ook naar daar vliegen om dan een paar dagen later samen met mijn dochter terug naar België te vliegen.”

Maar de verstrengde coronamaatregelen strooiden roet in het eten. “Plots werden heel wat vluchten naar het buitenland afgelast. Ik heb daarom naar mijn vliegmaatschappij gebeld en zij verzekerden me dat mijn vlucht toch zou doorgaan. Ik maakte me daarom geen zorgen, maar een paar dagen voor vertrek kreeg ik het bericht dat mijn vlucht toch geschrapt was en ik dus niet naar Spanje kon gaan. Mijn vlucht werd aanvankelijk omgeboekt naar 8 april, maar ook die vlucht is enkele dagen geleden geannuleerd. Nu het coronavirus in Spanje aan een flinke opmars bezig is, schat ik de kans dat ik snel kan vertrekken, bijzonder klein in.  Ik weet niet wanneer ik mijn dochter terug zie.”

Het is de eerste keer dat ze zo lang niet bij me is. Ik mis haar enorm.
Moeder Evy

Evy probeert zich op te trekken aan het feit dat dochterlief bij haar grootouders in goede handen is. “Mijn ouders zijn naar Spanje verhuisd. Ze wonen er mooi afgelegen in een rustig stadje. Ze zorgen supergoed voor hun kleindochter en Camilia komt niets tekort. We videochatten iedere dag, maar het valt mij zwaar. Het is de eerste keer dat ze zo lang niet bij me is. Ik mis haar enorm. Bovendien gaf ik nog borstvoeding aan mijn dochter. Dat is nu uiteraard niet meer mogelijk.”

Evy’s ouders naar België laten komen, is niet mogelijk. “Zelfs al krijgen zij die toestemming, is dat geen oplossing. Mijn ouders hebben geen woning meer in België. Zij zijn vaste inwoners van Spanje. Bovendien hebben ze een hond die ze maar moeilijk kunnen achterlaten, dus dan moet mijn moeder alleen naar België komen met mijn dochter. Maar dan zit mijn mama hier vast gedurende een paar maanden."

Geen oplossing in het vooruitzicht

Evy heeft intussen met verschillende instanties contact opgenomen om iets aan de situatie proberen te veranderen. “Ik heb contact gehad met Buitenlandse Zaken, met het Belgisch consulaat in Spanje en met de Spaanse ambassade in Brussel”, vertelt Evy. "Volgens Buitenlandse Zaken moest ik me niet te veel zorgen maken en zouden er op korte termijn nog wel vluchten vertrekken. Maar volgens het Belgische consulaat in Spanje klopt die info niet en moet ik er niet op hopen dat ik snel bij mijn dochter ga geraken. De Spaanse ambassade in Brussel raadde me aan om mijn ouders aangifte te laten doen bij de politie in Spanje."

Evy’s laatste vleugje hoop werd gisteren de grond in geboord. “Mijn ouders hadden de Spaanse politie ingelicht over de situatie. Gisteren kregen we definitief te horen van de Spaanse nationale politie dat enkel mensen met de Spaanse nationaliteit nog binnen mogen in Spanje en dat er geen uitzondering gemaakt kan worden voor mij. Hoe het er nu uitziet, lijkt het erop dat ik Camilia pas in juni zal terugzien, wanneer de coronamaatregelen hopelijk versoepelen of opgeheven worden.”

Evy en haar dochter Camilia

Meest gelezen