AP2006

Voedingsgroepen Danone en Nestlé gaan niemand ontslaan en garanderen loon voor wie niet kan werken

Na Unilever en andere grote bedrijven zullen ook Danone en Nestlé het personeel nog maandenlang in dienst houden en betalen, ook als die niet kunnen komen werken door de coronacrisis. Er komt ook steun voor boeren en andere toeleveranciers van Danone, en Nestlé schenkt voeding en water aan het Internationale Rode Kruis.

Topman Emmanuel Faber van Danone belooft in een interview met de Luxemburgse zender RTL dat zijn bedrijf alle werknemers wereldwijd zeker drie maanden in dienst houden en ze zullen geen loonverlies lijden, ook al ze door een lockdown niet kunnen gaan werken. 

De maatregel hangt af van de sociale wetgeving in de landen waar Danone actief is. Zo al in Frankrijk het bedrijf het verschil betalen tussen technische werkloosheidsuitkering en het normale loon. De werknemers zullen dus geen inkomensverlies lijden, aldus Faber. Hij belooft de werknemers die werken in de productie en de distributie van de voeding ook een extra premie om de moeilijke periode door te komen. De hoogte daarvan hangt af van het land, maar in Frankrijk zou dat duizend euro zijn. 

Tegelijk zet Danone ook 250 miljoen euro opzij om waar nodig de bedrijfscontinuïteit te verzekeren van boeren en kleine toeleveranciers en distributeurs via de versoepeling van betalingstermijnen. In totaal leveren 15.000 bedrijfjes toe aan het concern. Wereldwijd heeft Danone 100.000 mensen in dienst, waarvan 9.000 in Frankrijk. Danone kent u wellicht als producent allerlei merken van yoghurt, maar ook van mineraalwater zoals Evian en Volvic en babyvoeding van Nutricia. In ons land heeft Danone een fabriek in Rotselaar, ten oosten van Leuven. Daar werken 450 mensen.

In een persmededeling kondigt ook de Zwitserse voedingproducent Nestlé aan dat de werknemers drie maanden lang in dienst kunnen blijven en ook geen inkomensverlies zullen leiden. Bovendien kunnen ze indien nodig rekenen op gratis maaltijden en vervoer als ze ziek worden. 

Nestlé zal overigens ook voeding en flessenwater schenken aan het Rode Kruis en distributiekanalen ter beschikking stellen. Er komt ook steun en Nestlé zal elke gift van een werknemer van het concern aan het Rode Kruis verdubbelen. Nestlé heeft 290.000 mensen in dienst en produceert onder meer mineraalwater zoals Vittel, Nescafé en Nespresso, bouillonblokjes van Maggi en dierenvoeding zoals Friskies en Felix. (Waarom doet ze dat? Lees verder onder de foto).

Copyright {2018} The Associated Press. All rights reserved

Ook Unilever betaalt de lonen door

Eerder had ook het Brits-Nederlandse concern Unilever beloofd om drie maanden lang niemand te ontslaan en de lonen van de werknemers te garanderen. Ook Unilever heeft geld opzij gezet voor steun aan kleine toeleveranciers en distributeurs en levert gratis zeep en andere producten aan de medische sector in de strijd tegen corona. Unilever produceert zeep zoals Dove, Sunlight en Persil en voeding zoals soep van Knorr en thee van Lipton. 

Het is uiteraard een mooi gebaar van dat soort ondernemingen naar hun personeel en toeleveranciers, maar schept natuurlijk ook een positief imago naar de klanten toe. 

Wellicht zit er ook wel meer achter. Zo zijn Unilever, Danone en Nestlé concurrenten en willen ze hun bestaande productie- en distributiesystemen intact houden als de epidemie voorbij is waardoor ze vrij snel hun normale activiteit kunnen herstarten. Tegelijk hebben mensen in deze crisis ook behoefte aan zeep en voeding en gelijkaardige consumentenproducten, zij het misschien minder. 

Meest gelezen