Herder trekt rond met schapen om thuisblijvers te entertainen: “Het breekt de dag in deze coronatijden”

Herder Brecht Laukens uit Herent trekt elke dag de velden in met zijn 200 schapen met een dubbel doel. De lammetjes trainen om lange afstanden te wandelen, maar het brengt ook verstrooiing voor de mensen die langs het traject wonen en moeten thuisblijven in deze coronatijden. “Tussen de lammetjes zitten echte hartenbrekers”, zegt Brecht. 

Herder Brecht Laukens heeft een bedrijf “Speckbosch” dat begrazingsprojecten doet, schapen worden verhuurd aan bedrijven en overheden om ze te laten grazen. “De bedoeling is om moeilijk bereikbare graslanden proper te houden. Het gaat bijvoorbeeld om steile hellingen waar het moeilijk is om het gras te maaien, daar zetten wij onze schapen in”, zegt Brecht.

Mensen, en dan vooral kinderen, genieten echt van de schapen en zeker van de lammetjes

Herder Brecht

Normaal organiseert Brecht elk jaar twee wandelingen die worden opengesteld voor het publiek, maar door de coronacrisis kan de wandeling van mei niet doorgaan. “Ik merkte dat er heel wat mensen genieten van de schapen en de lammetjes en dus heb ik mijn route online gezet”, zegt Brecht. “Zo kunnen de mensen ons zien passeren of een stukje meewandelen, weliswaar op veilige afstand van mekaar. We zien veel kinderen, het breekt een beetje hun dag. En tussen de lammetjes zitten ook echte hartenbrekers.”

Lammetjestraining

Brecht vertrekt ’s morgens met zijn 200 schapen op zoek naar een stukje vers gras. Tegen de avond keert hij dan terug naar de stal om de dieren bij te voederen. De lammetjes worden op die manier getraind om lange afstanden af te leggen.

“Er zijn heel wat lammetjes bij die nog erg jong zijn en die we aan het trainen zijn om die routes te leren wandelen", zegt Brecht. "We doen begrazingprojecten en soms leggen de schapen wel 20 kilometer af, de kleintjes moeten dat ook leren wandelen. Nu wandelen we zo’n anderhalve kilometer, maar dat drijven we dan langzaamaan op.” 

Meest gelezen