Het coronavirus muteert erg traag en dat is een meevaller voor een toekomstig vaccin

Het coronavirus muteert erg traag. Dat hebben wetenschappers ontdekt die de genetische code van het virus wereldwijd vergelijken. De kans dat het virus snel muteert naar een dodelijkere variant is dus veel kleiner, en ook voor een toekomstig vaccin is dat goed nieuws: wie ingeënt is, zou voor een langere periode antistoffen aanmaken tegen het coronavirus. Eén vaccin zou dan ook over heel de wereld verspreid kunnen worden.

Er is ook goed coronanieuws, althans op langere termijn: het virus muteert erg traag. Wetenschappers overal ter wereld zijn druk in de weer om de genetische code van het coronavirus te kraken. Uit vergelijkingen blijkt dat die code van het virus er weinig anders uitziet in China dan bij een besmetting in pakweg de Verenigde Staten. "Het virus is ook weinig veranderd sinds de paar maanden dat we het kennen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Vooral voor het vaccin, waar momenteel overal ter wereld hard aan gewerkt wordt, is dat positief nieuws: "Als er een vaccin is en die mutatiesnelheid blijft laag, dan zal het vaccin ook volgend jaar nog werken, en het jaar erna nog steeds. Dat betekent ook dat, wanneer je antilichamen aanmaakt, die het virus ook volgend jaar kunnen tegenhouden. En dat één vaccin over heel de wereld kan werken", zegt Van Ranst in "Nieuwe feiten".

Een bepaalde griepvariant kan eenvoudiger recombineren met andere griepvirussen. Daarom zijn griepvaccins ook seizoensgebonden en moeten we elk jaar terug naar de dokter voor een nieuw vaccin. Het coronavirus kan dat niet, waardoor een inenting tegen het virus dus duurzamer zou zijn, en ons langer zou beschermen. Elk jaar naar de dokter gaan voor een inenting tegen het coronavirus zit er waarschijnlijk niet in.

Van Ranst blijft wel voorzichtig: "We kennen het virus wel nog maar twee maanden. Er is dus nog wat onzekerheid over de mutatiesnelheid, maar de eerste signalen zijn hoopgevend."

Meest gelezen