imago images/Andreas Gora

Er wordt minder getankt omdat iedereen zo veel mogelijk thuis zit: aantal bemande tankstations sluit winkels 

Nu iedereen zo veel mogelijk thuisblijft door het coronavirus wordt er ook veel minder brandstof getankt. "Heel wat uitbaters van tankstations zien daardoor hun inkomsten drastisch dalen", zegt Johan Mattart van de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars

De volumes zijn met 60 tot 80 procent gedaald sinds de maatregelen die de overheid trof om het coronavirus in te dijken. "Een aantal uitbaters van bemande tankstations heeft beslist om hun winkel tijdelijk te sluiten, omdat het te duur wordt om die open te houden", legt Mattart uit. Zij schakelen over op automatische bediening. Voor alle duidelijkheid: onbemande tankstations blijven wél open. 

Tankstations blijven ook met een groot overschot aan zogenoemde winterbenzine zitten, dat is benzine specifiek voor de winter, en vragen om de wettelijke regels daarrond eenmalig te versoepelen. Pomphouders kunnen de winterbenzine niet zomaar weggooien en zomerbenzine opslaan. Ze willen pas omschakelen naar zomerbenzine tegen 1 juni, normaal gebeurt dat op 1 mei. Daar zouden geen risico's mee verbonden zijn voor automobilisten of chauffeurs.

Benzine tanken vanaf vandaag goedkoper

Benzine tanken wordt vanaf vandaag opnieuw wat goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Een liter benzine 95 (E10) mag nog maximaal 1,1420 euro per liter kosten, een daling met 4 eurocent. Dat is een kwart goedkoper dan begin dit jaar en de laagste prijs in 11 jaar tijd. De prijs van benzine 98 (E5) zakt met 3,6 eurocent tot 1,2050 euro per liter. 

De brandstofprijzen zijn al langer aan het dalen. De coronacrisis ligt daarbij aan de basis. Doordat het economische leven en de luchtvaart stilvallen, is er onder meer minder vraag naar olie.

Meest gelezen